Vlčí smečku, která má sedm členů, nasytí jeden ulovený jelen evropský

27. únor 2022

Šumava a Bavorský les mají na svých územích aktuálně čtyři potvrzené vlčí smečky. Zoologové z obou národních parků však už nyní mají indicie o tom, že se v dohledné době pravděpodobně vytvoří další vlčí společenství. Co se však už považuje za vlčí smečku a kolik vlků v každé z nich může žít?

Než se v nějaké lokalitě utvoří vlčí smečka, nějakou dobu to trvá. Například na Šumavě to od doby založení Národního parku Šumava, tedy od roku 1991 trvalo 26 let. V průběhu té doby zoologové Správy NP Šumava registrovali nejrůznější projevy existence vlků na Šumavě, ale až do konce roku 2016 nemohli říci, že by se utvořil třeba jen pár vlků. A právě utvoření vlčího páru je ten prvotní základ pro vznik smečky. Smečka totiž vzniká v momentě, kdy se vlčímu páru narodí mláďata. A to se na Šumavě stalo v roce 2017. Sledování vlčí populace na Šumavě se tak rozjelo na plné obrátky. Zajímá nás samozřejmě co nejvíce informací o životě vlků, o jejich pohybu a také to, kolik vlků žije v jedné smečce.

„To co jsme měli zaznamenáno před dvěma lety, bylo sedm zvířat ve smečce. Velikost smečky závisí pochopitelně na velikosti lovené kořisti. V dnešní době je to nejčastěji jelen evropský a ten, když ho vlci uloví, dokáže nasytit smečku o velikosti sedmi, osmi, možná devíti zvířat. My ale opravdu vycházíme z toho, co jsme zaznamenali, co máme doloženo z genetických analýz, z pozorování nebo z fotopastí a tam máme zaznamenáno sedm jedinců," vysvětluje hlavní zoolog Správy Národního parku Šumava Jan Mokrý.

Sedm vlků v jedné smečce je tedy maximum, které se podařilo prokázat. Pokud tedy jsou na Šumavě a v Bavorském lese prokázány čtyři smečky a jeden pár, tak by zde mělo žít 30 vlků. Jenže, tak jednoduché to není. Žádná smečka není stejná a počet v každé není nikdy stabilní. A tak předpokládáme, že na tomto pohoří žije okolo pětadvaceti vlků. Oněch sedm vlků v jedné smečce je zatím prokázané maximum. „Myslím si, že tady není prostor pro to, abychom zde měli smečky o dvaceti zvířatech, jako někde v Rumunsku," doplňuje Jan Mokrý.

Vývoj vlčí populace na Šumavě, Bavorském lese blízkém okolí je velmi dynamický. Nikdo dnes nedokáže jasně říci, jaký bude jejich vývoj, kolik vlčích smeček tu bude. Jedno je však jisté – vlci se na Šumavu vrátili po více než 150 letech po té, co tu předtím žili po tisíciletí. A je jasné, že do české přírody patří a mají svoji neoddiskutovatelnou roli. A lidé? Ti se vlků bát nemusí, jen je třeba se s nimi naučit žít.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio