Vodní hamr v Dobřívě na Rokycansku prochází náročnou rekonstrukcí

30. duben 2018 13:10

Vodní hamr byl založený zřejmě už v roce 1505 a patří k nejstarším v České republice. Donedávna byl provozovaný se strojním vybavením z poloviny 19. století, ale stroje i pohon už jsou v nevyhovujícím stavu. Rekonstrukce měla začít už loni, ale opozdila se kvůli komplikovaným výběrovým řízením.

„Kola poškodil mráz a led v minulých dvou zimách. Na první pohled je vidět, že jejich životnost je u konce. Protože voda protéká v nesprávných místech, mají kola sníženou účinnost. My musíme ta stavítka dát tak, aby byla vodní síla využita maximálním způsobem,“ uvedl František Frýda, ředitel Západočeského muzea, které vodní hamr spravuje.

Rekonstruovat se bude nejen technické zařízení hamru, ale také elektroinstalace, staré rozvody a celkové zázemí. Velká změna to bude nejen pro zaměstnance, ale i pro návštěvníky.

„Věříme, že to bude i ku prospěchu celého strojního zařízení, které se rekonstruuje. Dále se tu vybuduje nové sociální zařízení a umývárna pro návštěvníky a také zázemí pro pracovníky,“ řekl správce hamru Josef Švec.

Obavy z přesunu několikatunových strojů

Nejnáročnější bude podle Františka Frýdy stroje odstavit z původních míst, aby se mohly pro ně udělat podklady. Problém zřejmě nastane s transportem některých strojů, protože je bude potřeba dostat ven a zase je potom vrátit dovnitř.

I přes to, že jsou opravy v plném proudu, o Hamernický den návštěvníci nepřijdou. „Uskuteční se v sobotu 19. května. Návštěvníci uvidí jako tradičně předváděcí práce kovářských škol z celé republiky. Dovnitř se budou moct podívat jen, aby viděli, jak se zahájily opravy, bez předvádění, na které byli v minulosti zvyklí. Jednou se to prostě opravit muselo,“ doplnil František Frýda.

Rekonstrukce vodního hamru bude stát přes 12 milionů korun. Z toho šest milionů pokryje Evropská dotace a šest milionů zaplatí Plzeňský kraj. Hotovo by mělo být na konci příštího roku.

Vodní hamr v Dobřívě na Rokycansku
autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio