Volby v Plzeňském kraji vyhrála ODS, většinu ale získaly levicové strany

15. říjen 2012

V Plzeňském kraji, v jediném kraji v celé České republice, vyhrála volby ODS. Zásluhu na tom má především lídr zdejší kandidátky, bývalý ministr spravedlnosti, Jiří Pospíšil. Ten kroužkováním získal neuvěřitelných 18 501 hlasů.

„Bral jsem tyto volby mimo jiné i jako referendum o tom, zda mám zůstat v politice anebo se už uchýlit pouze do Muzea Kampa a pomáhat paní Mládkové. Beru ten výsledek jako podporu od Plzeňanů a občanů Plzeňského kraje a mohu jim slíbit, že v politice zůstanu, určitě v té krajské a budu hájit jejich zájmy v krajském zastupitelstvu“, řekl Jiří Pospíšil.

ČSSD zůstala v Plzeňském kraji v těsném závěsu za ODS s necelými 25 procenty hlasů. A hejtman Milan Chovanec nezastíral lehké zklamání: „Mrzí nás, že jsme prohráli s panem Pospíšilem a s ODS. Samozřejmě jeho volební kampaň proti naší byla mnohonásobně větší a já si myslím, že je to spojeno s tím, že pan Pospíšil je opravdu osobnost, nejpopulárnější politik, to zaprvé a zadruhé dostal poměrně velký drive od pana premiéra tím, že byl odvolán z vlády, takovým nešťastným způsobem, kdy mnozí občané České republiky se ptají, proč to vlastně bylo“, řekl Milan Chovanec.

Sídlo plzeňské ODS po volbách. Krajský lídr Jiří Pospíšil (vlevo) a plzeňský primátor Martin Baxa.

Přes 20 procent hlasů v Plzeňském kraji získala také KSČM, která posílila o 3 mandáty. A jak se domnívá zdejší lídr Karel Šidlo získané hlasy nejsou jen protestní proti současnému režimu. „To co jsme získali nejen v Plzeňském kraji, ale to co jsme získali celkově, republikově, nemůžou být jenom protestní hlasy. To jsou lidé, kteří nás vnímají, že jsme reálnou politickou silou v České republice, že nabízíme lidem určitou alternativu“, uvedl Karel Šidlo.

Vítěz letošních voleb v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil s ODS se chystá osovit ČSSD a za určitých podmínek by si uměl představit na hejtmanství velkou koalici. „Chceme, aby se některé priority z našeho programu promítly v činnosti krajské rady, to znamená lepší hospodaření s penězi, výstavba krajské galerie a podpora rozvoje krajské infrastruktury. Pokud bychom měli z těch klíčových priorit slevit, pak opět říkám, že je pro nás lepší opozice“, uvedl Jiří Pospíšil.

Současný hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec

ČSSD v čele s Milanem Chovancem si s vyjednáváním dává na čas. „Povolební vyjednávání nebude minimálně týden. Do druhého kola se nám dostali dva senátní kandidáti, teď budeme pracovat na tom, aby uspěli. Pan Pospíšil je vítěz voleb, měl by nás oslovit s nějakou nabídkou a dneska nemůžu předjímat vyjednávání s komunistikou stranou a jaké bude mít požadavky, ale já osobně preferuji levicové řešení“, řekl Milan Chovanec.

Také KSČM je připravena se sociální demokracií jednat a případně pokračovat ve společném vládnutí. Ostrá povolební vyjednávání by se měla rozběhnout až za týden. Nového hejtmana a vedení kraje by měl Plzeňský kraj znát 5. listopadu, na kdy svolal současný hejtman Milan Chovanec ustavující zastupitelstvo.

Volební účast se v Plzeňském kraji pohybovala od 14 do 94 procent. Nejvyšší byla už tradičně v Čilé na Rokycansku, kde volilo 94,44 procenta voličů, naopak v Čečovicích na Domažlicku byla volební účast 14,04 procenta.

autoři: mkl , lum
Spustit audio