Vrátí se taxíky na Americkou? Náměstek primátora navrhuje změny v nastaveném provozu

26. září 2023 11:25, aktualizováno

Pustit, nebo nepustit auta na Americkou třídu v Plzni. To je téma, které tamní politici řeší už řadu let. Minulé vedení města auta z této ulice vyhnalo, před rokem po komunálních volbách ale vládu převzala nová koalice, která je tam opět částečně vrátila. A možná se chystají další změny.

Ulice dopravních pokusů, i tak se dá nazvat Americká třída v Plzni. Její prostřední část minulé vedení města uzavřelo pro auta s cílem ulevit městské hromadné dopravě. Když před rokem vznikla na magistrátu nová čtyřkoalice ANO, Pirátů, STAN a PRO PLZEŇ, některé strany chtěly Americkou znovu otevřít, ostatní ale byly proti. Vznikl tedy jakýsi kompromis a od září je sice ulice otevřená všem autům, ale jenom v noci.

Americká třída v Plzni

V rámci dohody koalice tehdy prosadila zpřísnění pro průjezd Americkou ve dne. Zúžila se výjimka pro dopravní obsluhu a projet zde nyní může pouze zásobování vybraných adres. To znamená, že do zákazu spadla i taxislužba. „Toto je pro mě konečné řešení minimálně pro aktuální volební období,“ odpověděl po úpravě pravidel na otázku, zda se jedná o poslední změnu, náměstek plzeňského primátora pro dopravu Aleš Tolar.

Návrat taxíků je ve hře

Nové nastavení ale má svá úskalí. Problém mají především rezidenti, kteří bydlí na Americké sice ne v inkriminovaném úseku, ale domů dojedou autem pouze přes uzavřenou oblast. Tedy třeba na nákup mohou vyrazit až po 20. hodině, kdy se třída otevírá pro všechny. Aleš Tolar nyní připouští, že určití rezidenti v této lokalitě mají problém. „Máme zde rezidenční parkování, lidé mají nakoupené rezidenční karty, ale v aktuálním režimu by se k těmto parkovacím místům dostávali těžko.“ A zpětně hodnotí jako špatně nastavený i zákaz vjezdu taxislužby. „Osobně uznávám taxi jako veřejnou dopravu a myslím, že nyní je pro ně situace komplikovaná.“

Náměstek primátora pro dopravu chystá na příští zastupitelstvo, které se koná 2. listopadu, návrh na další změnu. Chce, aby denní zpřísnění na Americké padlo a místo úzce vymezeného zásobování mohla úsekem ve dne projíždět zase jako dříve dopravní obsluha.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio