Vrch Kočka získal pojmenování podle kočky divoké

13. únor 2022

Zhruba v polovině cesty mezi Padrťskými rybníky a loveckým zámečkem Tři trubky se tyčí jeden poměrně výrazný vrch s nadmořskou výškou 789 m. Vrch nese název Kočka, dříve Kocúrov.

Vrch je pojmenován podle kočky divoké, jejíž vyobrazení mělo být právě i na nedalekém zámečku Tři trubky. Divokou kočku tady ale dnes už nenajdeme. „Co zde ale vidět můžeme, je za dobrého počasí výhled do Padrťského údolí, kde se nacházely zaniklé obce Padrť nebo třeba Zadní Záběhlá,“ uvedl vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj.

V současné době, kdy bohužel i tady zaúřadoval kůrovec, vypadá místo docela jinak, než v minulosti: „Svahy Kočky jsou poměrně holé z důvodu kůrovcové kalamity. Když vidíme dnešní stav, je třeba také připomenout situaci v roce 1941, kdy do Brd přišla jedna z největších větrných kalamit a taktéž poškodila svahy vrchu. Takže se jedná o takové cyklické opakování kalamitních stavů v Brdech,“ řekl Makaj, který dále pokračoval:

„Roku 1965 byl ve zdejších břidlicích učiněn unikátní nález jedné z nejstarších českých makrofosílií s názvem Kodymirus vagans. Tento členovec byl pojmenován na počest tehdejšího geologa a mineraloga Odolena Kodyma, předního znalce Barrandienu.“

Na Kočce kdysi stávala také útulna, po níž nám zde zbyly už jen pouhé základy: „Původně se jednalo o boudu nebo srub, který sloužil lesníkům jako útočiště před nepřízní počasí i před pytláky. Na konci 19. století byla bouda předělána na útulnu, kde mohli přenocovat turisté. Děti ze Záběhlé měly útulnu ve velké oblibě, jelikož se v ní schovávaly a hrály si v ní. Útulna získala romantickou přezdívku Chaloupka,“ popsal muzejník.

Vzdálenost od Plzně: cca 52 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio