To všechno odnes čas

22. říjen 2021

Divadlo Semafor je tu s námi už téměř 62 let. Ve svých začátcích uspělo proto, že lidé už nechtěli být v divadle vychováváni a Semafor jim opět nabídl zábavu. A také zcela nové písně, z kterých se staly evergreeny.

Vracíme se do začátků pražského divadla malých forem, které se už od roku 1959 jmenuje Semafor. Ve svém první období ještě nemělo svou vlastní scénu. Základy budoucího divadla Semafor sahají do roku 1956, do pražské Reduty, kde byla uváděna volně sestavená literárně hudební pásma. Následovala roční zkušenost v Divadle Na zábradlí, a tak vlastní historie divadla Semafor začala až v roce 1959 představením hudební komedie s názvem Člověk z půdy.

První samostatné písničkové pásmo Zuzana je sama doma bylo velmi úspěšné, dosáhlo 138 repríz. Jiří Suchý a Jiří Šlitr tedy připravili jeho pokračování s názvem Zuzana je zase sama doma a vybavili je dalšími skvělými písněmi. A tak v roce 1961 vyšla Semaforu na deskách série hitů z této hry, jako třeba nejslavnější český duet Ach, ta láska nebeská, který vyhrál první ročník ankety Zlatý slavík, Malé kotě, Mistr Rock a Mistr Roll nebo Kočka na okně. Hra Zuzana je zase sama doma je satirou proti měšťáctví a proti odmítání jazzové a rokenrolové hudby, se kterým se tehdy Semafor potýkal. Jejím vrcholem byl duet Evy Pilarové a Waldemara Matušky Ach ta láska nebeská, který vyhrál první ročník ankety Zlatý slavík v kategorii písní.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.