Všichni Lindaurové a Lindauerové na Plzeňsku pochází z Útušic

18. září 2015

A to včetně malíře Gottfrieda Lindauera nebo maminky herce Miroslava Horníčka. Tímto faktem nás v rozhovoru před polednem překvapila kronikářka obce Útušice Anna Kocourková. Společně s malířem Václavem Sikou a obyvatelem Útušic Václavem Lindaurem hovořila o tom, jak se společně zapojili do charitativního projektu Tvář Plzně.

V rámci akce vznikla řada portrétů „řadových“ Plzeňanů, obrazy byly vystaveny v hale DEPO2015 v Plzni a poté se zpeněžily v aukci a výtěžek jde na účely předem dohodnuté mezi malíři a jejich modely. A protože se jednalo o projekt vycházející z tvorby slavného portrétisty Gottfrieda Lindauera, souvislost s modelem Václavem Lindaurem se přímo nabízí.

Čtěte také


Dovětek
Obraz Václav Lindaur malíře Václava Siky se prodal v dražbě 18. 9. 2015. Z výtěžku prodeje získala obec Útušice 25.000 Kč na dětské hřiště.

Pan Lindaur se po celý život pohybuje v oblasti zemědělství, miluje přírodu, nemá umělecké sklony a o vzdálené příbuznosti se slavným malířem nic netušil. O to víc byl překvapen, když se poprvé s malířem Václavem Sikou sešli. A výsledek – portrét formátu 120x100 centimetrů – ho velice potěšil, prý byl doslova nadšen.

Rod Lindaurů má v Útušicích v nadcházejících dekádách nejisté pokračování. Proč? Jak dlouho portrét pana Lindaura vznikal a co na něm bylo nejsložitější? Jak v Útušicích naloží s vydraženou částkou? A kteří zajímaví lidé naší historie mají souvislost s rody Lindaurů a Lindauerů z Útušic?

Také na tyto otázky odpovídá malíř Václav Sika ze Kdyně, útušická kronikářka Anna Kocourková a zemědělec Václav Lindaur v rozhovoru s moderátorem Stanislavem Juríkem.

Výstava „Tvář Plzně“ je svého druhu parafrází Lindauerových portrétů.

Václav Lindaur (autor Václav Sika)
Pavel Süssenbek - U Mlýnské strouhy (autor Jan Uldrych)
Sarvar Mirzaev - U západočeské univerzity (autor Jiří Bouna)
Adam Vlček – U Pamely (autor Martin Herold)
Anastasiya Shestakova – Na švabinách (autorka Jana Mikulka)
Veronika Cibulková – Na Mikulášském hřbitově (autorka Alžběta Josefy)
Stanislav Lukavský a František Bořík - U nového Divadla (autor Aleš Brázdil)
Jaroslav Liška – V sadovém okruhu (autor Aleš Brázdil)
Miriam Jandáková - V katedrále sv. Bartoloměje (autor Jiří Bouma)
Eva Dang - V prostoru DEPO2015 (autor Zdeněk Trs)
Spustit audio