Vstup do parku na Kozlu se zpoplatní, na oplátku se lidé podívají i do dosud nepřístupných míst

4. únor 2024 17:45

Návštěvníci zámku Kozel na jižním Plzeňsku budou od nové sezóny platit od jara do podzimu za vstup do parku. Poplatek 60 korun uhradí v automatických pokladnách u vstupních bran do areálu. Za to se příchozí podívají i do dosud nepřístupných prostor.

Kastelán Jan Polívka

Na zámku Kozel, který v uplynulém roce navštívilo 25 tisíc lidí, se už pilně připravují na novou sezónu, a to především úklidem všech prostor, jenž zahrnuje očistu podlah, utírání prachu nebo mytí stovky oken. Pracuje se také v zámeckém skleníku. Chystá se obměna letničkových výsadeb, ty se letos ponesou hlavně v růžových a bílých tónech. Změní se též okolí chaloupky v zámecké zahradě, kde se plánují trvalkové výsadby, jež by měly evokovat anglický venkov. Novinkou v zahradě bude jeden nový a jeden zrekonstruovaný vyhlídkový altán.

Zámeckého parku se ovšem týká i opatření, která nebude pro návštěvníky úplně příjemné. Správci se rozhodli od letošní sezóny zpoplatnit vstup do areálu. Důvodem jsou dle kastelána Jana Polívky především stále rostoucí náklady na údržbu. Vstupné ve výši 60 korun bude možné uhradit prostřednictvím automatických pokladen. Za to se ale na druhou stranu návštěvníci podívají i do dosud nepřístupných míst, jako je zámecký skleník a také kaple. Navíc se plánují v samotném parku různé výstavy.

Nová sezóna přinese z finančního hlediska i jednu pozitivní změnu – vstupné na prohlídku interiérů zámku se zlevní z původních 180 na 160 korun. Navíc budou nyní v rámci vstupného dostupné toalety zdarma.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio