Vydry v plzeňské zoo si dovedou užívat zimu

Součástí statku Lüftnerka v plzeňské zoologické zahradě je expozice Česká řeka. Vidět tam můžete vydry říční a sladkovodní ryby, které se vyskytují v České republice.

„Prakticky jsou tady zástupci většiny našich českých sladkovodních ryb. Momentálně nejsou moc aktivní, voda je studená,“ říká zooložka Miroslava Palacká, „v tomto období ryby šetří energií, takže se skoro nepohybují.“ To v sousedství bydlící vydry jsou o poznání živější, a když napadne sníh, dovádějí v něm jako malé děti. Co tyto teplokrevné živočichy v zimě chrání před prochladnutím? A kterými rybami je v plzeňské zoo krmí?

Proč jíst hlemýždí maso z farmy, když si hlemýždě můžete nasbírat i na zahradě, máte to zadarmo a ještě ochráníte zeleninu? S venku v přírodě nasbíranými hlemýždi zahradními to v kuchyni není zrovna snadné, což potvrzuje Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná. Rozhovor s ním začal u hlemýžďů a skončil u pečených pávů.

Masopust je v plném proudu a taková masopustní zabijačka nebo sladké koblihy jsou velkým lákadlem. Dovolujete si o masopustu víc tučných a nezdravých jídel? Podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové je dobré následně provést detoxikaci organismu. Mezi základní bylinky vyplavující z těla škodliviny patří bříza. Při kterých nemocech pomáhá a jak si připravit březový čaj?

Pro své léčivé účinky se v Asii už po staletí pěstuje právenka latnatá. Zkušenosti s touto bylinkou má bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Právenka je významné antivirotikum, zároveň regeneruje poškozená játra. Opatrně s ní v těhotenství, mohla by vyvolat potrat. Jak právenku vyznačující se hodně hořkou chutí nejlépe užívat?

Zveme např. na akci Dobrá rada nad zlato 13. 2. v klatovském Hifiklubu, na pravidelné setkání pokračovatelů starých krušnohorských řemesel 22. 2. na Staré radnici v Ostrově, na konferenci Péče o památky a krajinu v Karlovarském kraji 23. 2. v Krajské knihovně Karlovy Vary a na fotografickou výstavu Miroslava Zámečníka Stromy a my v muzeu v Žihobcích do konce května.

Které dřevokazné houby nejčastěji napadají ovocné stromy v zahradách a sadech? Jsou to sírovec žlutooranžový, choroš šupinatý, ohňovec ovocný, rezavec štětinatý a hlíva ústřičná. Jak zdůrazňuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň, pokud na stromu najdete plodnice, je už na jeho záchranu pozdě. Jak stromy před houbami chránit?

Hořká pihovitost jablek – to je problém jabloní mnoha zahrádkářů, a tak se nám do Hobby magazínu speciál čas od času vrací dotaz, jak se hořké pihovitosti zbavit. Odpovídá zahradník Jan Kraus.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.