Výhledy z rozhledny na bývalém keltském hradišti na Sedle jsou jedinečné

Rozhledna na vrchu Sedlo nedaleko Albrechtic u Sušice patří podle vedoucí muzea a infocentra v Žihobcích Veroniky Kočí k těm mladším rozhlednám na Šumavě. Byla postavena v roce 2009 a z jejího vrcholu se můžete kochat po zdolání 138 schodů.

Rozhledna Sedlo u Albrechtic

Co se rozhledů týče, na ochozu rozhledny se před námi otevírá kruhový výhled na šumavské vrcholy, jako třeba Velký Javor, Pancíř a Špičák. „Je také vidět rozhledna na Poledníku a nebo na Javorníku. Řekla bych, že tou vůbec největší dominantou, nebo tím nejhezčím, co odtud vidíme, je blízký hrad Kašperk. Lze spatřit také vrcholky Českého lesa a když se otočíme do vnitrozemí, tak vidíme Svatobor, což je dominanta nad městem Sušice. Můžeme dohlédnout také třeba k hradu Rabí,“ popsala pohled z rozhledny Veronika Kočí.

Rozhledna je navržena jako dřevěná příhradová konstrukce ve tvaru sedmiúhelníku. Celá stavba má 8 podlaží a její výška je necelých 28 metrů. V minulosti se na místě nacházela vojenská hláska, která byla postavena během druhé světové války. V 60. letech však pozorovatelna ztratila pro armádu význam, a tak se opuštěná hláska stala oblíbeným turistickým cílem. Časem se stavba zřítila, a od té doby přetrvávala myšlenka na výstavbu rozhledny.

Jedno z nejvýše položených keltských hradišť u nás

„Keltové tady žili zhruba před 2,5 tisíci lety a měli zde rozsáhlé hradiště, jehož zbytky jsou tady patrné dodnes. Toto hradiště patří vůbec k nejvýše položeným u nás, protože se nacházíme ve výšce 902 metrů nad mořem. Když se podíváme na jeho jihozápadní okraj, tak jsme na úplném okraji strmých skalních propadlin. Ze všech ostatních stran bylo hradiště opevněno hradbami ze spečeného kamenného zdiva, přičemž jeho výška byla až 10 metrů a šířka až 7 metrů,“ popsala Veronika Kočí historii lokality. Celý obranný systém pak doplňovaly příkopy a valy.

Pokud se vydáte na rozhlednu na Sedle, nezapomeňte se zastavit také u kostela v Albrechticích, který je považován za první gotickou stavbu na našem území, jak uvedla vedoucí muzea a infocentra: „Najdeme zde první gotický lomený oblouk.“ Nedaleko kostela je možné zaparkovat a poté už vás červená turistická značka dovede zhruba po 1,5 km přímo k rozhledně.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.