Vykvétající mečíky hned ořežte, ať se na nich nestihnou usadit třásněnky

Třásněnky jsou podle pěstitele květin Pavla Nováka největším škůdcem na květech. Na mečíky přenášejí nevyléčitelnou virózu a celkově je ničí.

„Květ gladioly nepatří na záhon, ale do vázy. Jakmile se dole začnou otevírat první poupata, musíme celý stvol uříznout. Kdo to nedělá, nemůže se divit, že v dalším roce bude mít mizernou sazenici, špatně kvetoucí, možná i s namnoženou virózou. Čím déle kvetou mečíky venku na záhoně, tím větší je pravděpodobnost napadení třásněnkami,“ varuje pěstitel cibulových a hlíznatých květin Pavel Novák. Proč v této souvislosti doporučuje pěstovat gladioly spolu s denivkami?

Mezi nejdražší koření světa se řadí kardamom. Stálezelená mohutná bylina podobná kapradí přísluší do čeledi zázvorníkovitých, je tedy příbuzná zázvoru nebo kurkumě. Jako koření a přírodní léčivo slouží především její tobolky a semínka s intenzivní jakoby peprmintovou nebo jemně kafrovou chutí a vůní. Historii a využití kardamomu přibližuje kořenář Jaroslav Dobiáš.

Čtěte také

Chovají se ryby ve vašem zahradním jezírku jinak než obvykle? Lapají po dechu, straní se, moc neplavou? V horkých letních dnech je pravděpodobné, že příčinou je přehřátí vody v jezírku. Když její teplota stoupne nad 26 °C, můžou ryby strádat nedostatkem kyslíku a znečištěním. Jak jim pomoci, radí chovatel koi kaprů Libor Hrubý.

Sbíráte nápojové plechovky? Pak jste si možná všimli, že jejich hmotnost se během uplynulých let o hodně snížila. Z jak silného hliníkového plechu se teď nápojové plechovky vyrábějí? Mění plechovka nějak chuť a kvalitu nápoje? Pro odpovědi jsme zamířili do výrobní firmy v Dýšině a do plzeňského pivovaru.

Zveme např. na Velké letní setkání krajkářek z Krušných hor 20. 8. v Ostrově, Keramický ateliér 23. 8. v Karlových Varech a do Vesnického muzea Halže na Tachovsku.

5. Chodská výstava drůbeže, králíků, holubů a exotického ptactva se uskuteční v sobotu 27. 8. ve Ždánově. Do obce, které místní neřeknou jinak než Zdanov, si můžete udělat rodinný výlet. Která zajímavá plemena zvířat budou na výstavě k vidění a jaký je doprovodný program? A co malá vesnička na Domažlicku nabízí turistům? O tom všem v Hobby magazínu speciál mluví předseda místních chovatelů Josef Kubal.

Měcháč písečný je v mládí jedlá houba, vhodná spíš jako koření. Na přezrálé nebo loňské plodnice už chuť nedostanete, nejsou nijak vábné. Když je přesto seberete, usadí se vám na rukou žlutohnědý výtrusný prach, který se jen těžko smývá. Dřív se jím barvily látky a kůže. Exemplář měcháče písečného přinesl do Houbařského okénka mykolog Zdeněk Hájek. Jak tato houba vypadá a kde roste?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio