Vyrobte si s námi Jarní květinku - originální autorský šperk z korálků

26. březen 2016

Jedná se o šitý šperk, na který nám poskytla návod jeho autorka Helena Votíková, lektorka rukodělných aktivit v Muzeu řemesel v Merklíně a hlavní pořadatelka soutěže Korálková šikulka.

Pokud máte dostatek trpělivosti, pusťte se směle do díla, když se budete řídit instrukcemi a fotonávodem, určitě budete slavit úspěch a s vlastnoručně vyrobeným šperkem sklidíte obdiv.

Potřeby na celou soupravu (přívěsek a náušnice):

pohanka 5 mm (dále jen „P“)
pravidelný rokajl 7/0 (dále jen „R7/0“)
pravidelný rokajl 8/0 (dále jen „R8/0“)
pravidelný rokajl 15/0 (dále jen „R15/0“)
sluníčka 4 mm (dále jen „SLUN“)
pravidelný dvoudírkový korálek, např. superduo (dále jen“SUP“)
bílá nit na šité korálky
korálková jehla
náušnicové afroháčky
řetízek se zapínáním
ketlovací kleště

Postup výroby kytičky přívěsku:

1. Navlékneme R15/0 a 3 P, svážeme na konci nitě do kroužku, konec zastřihneme. Provlékneme R15/0 a P (obr. 1).

2. Navlékneme 2 P a 1 R15/0 a provlékneme P, ze které vychází nit z druhé strany (máme dva okvětní lístky kytičky). Provlékneme po směru 2 P a dostaneme se do středu kytičky, utahujeme (obr. 2).

3. Navlékneme 1 R15/0 a 2 P a opět provlékneme P, ze které vychází nit, ale z druhé strany (máme tři okvětní lístky kytičky). Provlékneme R15/0 a P (obr. 3).

4. Navlékneme 2 P a R 15/0 a zase provlékneme P, ze které vychází nit, ale z druhé strany. Po směru protáhneme 2 P a dostaneme se do středu kytičky a přidáme poslední R 15/0 a spojíme s prvním R 15/0 ve středu kytičky. Pro utažení prošijeme všechny R15/0 ve středu. Vyjdeme z P kolmé na střed kytičky (obr. 4).

5. Doplníme poslední P po obvodu. Můžeme ještě jednou prošít R 15/0 pro zpevnění(obr. 5).

6. Mezi P po obvodu kytičky všijeme vždy jeden R7/0. Na konci řady vyjdeme z R7/0.(obr. 6).

Máme-li ušitý střed kytičky (body 1-6), můžeme pokračovat dále:

7. Mezi korálky R7/0 všijeme v tomto pořadí: 1 R8/0+1 SLUN+1R8/0 a opakujeme po celém obvodu kytičky. Vyjdeme nití ze SLUN (obr. 7).

8. Poutko k zavěšení: Nit nám vychází ze SLUN, navlékneme 7 R15/0 a prošijeme SLUN z druhé strany, než vychází nit. Ještě jednou poutko prošijeme po zpevnění a zapošijeme nit (obr. 8).

Do poutka navlékneme otevřený náušnicový háček s pomocí ketlovacích kleští.
Vyrobte si s námi „Jarní květinku“ - originální autorský šperk z korálků

Postup výroby přívěsku:

7. Mezi R7/0 přidáme tři korálky SUP po celém obvodu kytičky, prošijeme řadu ještě jednou pro zpevnění. Poté prošijeme 3 SUP do spodních dírek a třetím SUP se prošijte do jeho horní dírky (obr. 9).

8. Mezi každé SUP přidáme jedno SUP a nad R7/0 přišijeme 1 SLUN. Takto střídáme SUP a SLUN po celém obvodu. Po došití celé řady se prošijeme ještě spodní dírkou dvou posledních SUP a druhým SUP se prošijeme do jeho horní dírky(obr.10).

9. Mezi 2 SUP přišijeme 1 SLUN a dále navlékneme 5 R 15/0 a prošijeme R 7/0 směrem ke středu kytičky. Navlékneme opět 5 R15/0 a provlékneme SUP do horní dírky ve „špičce“ kytičky. Dále přišijeme opět mezi 2 SUP 1 SLUN. Takto došijeme celou řadu. Naposled prošijeme SUP a SLUN(obr. 11).

10. Poutko k zavěšení: Nit vychází ze SLUN. Navlékneme 7 R 15/0 a prošijeme se do SLUN z druhé strany než vychází nit. Ještě jednou celé poutko prošijeme a nit zapošijeme obr. 12).

Do poutka provlékneme řetízek se zapínáním, můžeme si pomoci ketlovacími kleštěmi(obr.13).
Vyrobte si s námi „Jarní květinku“ - originální autorský šperk z korálků
Kreativní soutěž Korálková šikulka 2016
autoři: Soňa Vaicenbacherová , Helena Votíková
Spustit audio