Výroční řezy
recept č. 300 paní Mirky
Suroviny:
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 másla nebo rostlinného tuku
3 celá vejce
2 lžíce mléka
1 kypřící prášek do pečiva
Na krém:
1 l mléka
100 g cukru
2 vanilkové pudingy
2 – 3 lžíce hrubé mouky
250 g másla
4 lžíce rumu
Na polevu:
250 g moučkového cukru
3 lžíce horké vody
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce rumu
2 kusy pečícího papíru velikosti plechu
Postup:
Z uvedených surovin připravíme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Pak ho rozdělíme na dvě stejné části. Z připraveného těsta rozválíme přímo na pečícím papíru placky, přendáme na plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Jakmile dáme péci druhou placku, uvaříme krém a ještě horký nalijeme na první upečenou placku a druhou, ještě teplou plackou přikryjeme. Po vychladnutí polijeme polevou. Moučník necháme rozležet do druhého dne.
Příprava krému:
V mléku rozmícháme pudingové prášky, mouku, cukr, přidáme rum, celé máslo a za stálého míchání přivedeme k varu a krátce povaříme.
Příprava polevy:
Cukr, vodu, citrónovou šťávu a rum utřeme dohromady. Třeme tak dlouho, až poleva zbělá.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.