Výroční sezóna Malé české muziky J. Pospíšila

16. prosinec 2015

Půlkulaté jubileum nedávno oslavila jedna z nejzajímavějších pražských lidových kapel. Malá česká muzika Jiřího Pospíšila totiž na pražské folklorní scéně působí už neuvěřitelných pětapadesát let.

Na začátku byla Malá muzika

Vznikla v roce 1960 jako Malá muzika Souboru písní a tanců J. Vycpálka, původně jen ve smyčcovém obsazení. Založili ji Jaroslav Krček a Jiří Ica Pospíšil. Později byla rozšířena o dívčí pěveckou skupinu, flétnu a dva klarinety. Už v roce 1961 dosáhla významného ocenění na folklorním festivalu v Llangollenu v severním Walesu.


Jiří Ica Pospíšil (1927–2004)
Duší Malé české muziky (MČM) byl od počátku folklorista, hudební upravovatel, instrumentalista, tanečník a především vynikající zpěvák lidových písní Jiří Pospíšil. Rodák z Havlíčkova Brodu vystudoval v Praze Fakultu tělesné výchovy a sportu. Jeho umělecká životni dráha byla kromě MČM spojena se čtyřmi folklorními tělesy: Vycpálkovci (zakládající člen, zpěvák, tanečník, upravovatel, muzikant), pražským Slováckým krúžkem (kontráš a primáš), Armádním uměleckým souborem Vita Nejedlého a souborem Chorea Bohemica. Byl členem programových rad našich nejvýznamnějších festivalů, působil jako lektor a metodik v oboru lidové hudby a tance. Úctyhodná je jeho spolupráce s Československým a Českým rozhlasem. Stovky snímků zachycují jeho nezaměnitelný pěvecký projev, upřímný a citlivý, zároveň přesvědčivý a rázný, s citem pro přirozenou tanečnost.

S muzikou tehdy jako hosté často vystupovaly osobnosti typu Zdeňka Bláhy nebo Zory Soukupové. Úzká byla spolupráce muziky s dívčí pěveckou skupinou a především s dívčím triem pod vedením Petry Krafferové. Obsazení tehdejší muziky ve složení Jaroslav Krček, Otakar Berger, Karel Weber, Jiří Pospíšil a Drahoš Hrubý se stalo základem souborů, které na činnost Malé muziky navazovaly.

Chorea Bohemica

Od roku 1967 se kapela na dalších dvacet let stala hudební složkou originálního tanečního divadla s názvem Chorea Bohemica v čele s hudebním skladatelem Jaroslavem Krčkem a choreografkou Alenou Skálovou. Kvalitu muziky dodnes dokládají dobové rozhlasové i televizní nahrávky i řada prestižních ocenění.

Malá česká muzika Jiřího Pospíšila

V roce 1982 se kapela osamostatnila a na počest svého kapelníka přijala název Malá česká muzika Jiřího Pospíšila. Kapela se zaměřila na lidovou hudbu a písně z různých českých regionů, především z jižních Čech, okrajově i z Moravy a Slezska. Od počátku vytvářela komponované pořady v návaznosti na výroční zvykosloví (Vánoce, Velikonoce), poetiku ročních období v písních a v drobných slovesných útvarech (říkadla, humorky, pranostiky, krátká vyprávění), věnovala se i baladickým útvarům.

Tradice pokračuje…

Od Jiřího Pospíšila převzal roku 2004 vedení muziky flétnista a zpěvák Jakub Sršeň, v současnosti muziku od prvních houslí řídí Růžena Sršňová. Autory hudebních úprav jsou Jiří Pospíšil, Jaroslav a Josef Krčkovi, Zdeněk Bláha, ze současných členů kapely Vojtěch Kouba, Jan Vrkoč, Jakub Sršeň a Růžena Sršňová. Muzika si za 55 let veřejného působení vytvořila vlastní interpretační styl, který ji právem řadí mezi přední české soubory.

Poslechněte si Špalíček lidových písní věnovaný 55. výročí Malé české muziky!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.