Vytíženost stavebních firem komplikuje Plzni realizaci investičních projektů

12. únor 2018

Plzeň letos vyčlenila na investice rekordních 2,5 miliardy korun. Jestli se je podaří utratit, ale není vůbec jisté. Těžko se totiž shánějí stavební firmy a doba příprav se prodlužuje i kvůli přetíženosti projektantů.

Aktuální stavební boom se projevuje hned v několika oblastech. Už dávno neplatí, že obce a města získají stavební práce za výrazně nižší ceny, než jaké jsou v projektech, jak tomu bylo ještě zhruba před dvěma lety. Teď už se celá situace posunula tak, že nejenže nejde v soutěži získat nižší cenu stavby, ono mnohdy nejde soutěžit o lepší cenu vůbec.

Podle primátora Plzně Martina Zrzaveckého řada stavbařů má tolik předjednaných zakázek, že se do nových soutěží prostě nehlásí, protože by je nebyly schopné realizovat. A to nejen z hlediska objemu práce a času, ale i vzhledem k nedostatku pracovníků ve stavebnictví.

Problémy ve stavebnictví ovlivnily hned několik plzeňských akcí

Podle primátora je to například plánovaná rekonstrukce starého výměníku, ze kterého má vzniknout moderní služebna městské policie s celoměstským dosahem. Je to investice za 24 milionů korun, která je připravená, město na ni má vyčleněné peníze a chce stavět, ale do soutěže se žádný dodavatel nepřihlásil. Jestli se tedy Plzni podaří proinvestovat všechny plánované akce, není jisté.

Některé investice se podle primátora oddalují i kvůli tomu, že projekční kanceláře nestíhají vypracovat některé projekty. A důvod je stejný jako u stavbařů, mají toho zkrátka moc. Navíc ty projekty pro město jako veřejného zadavatele jsou prý o složitější a zdlouhavější, příprava jedné stavby podle primátora Martina Zrzaveckého trvá i tři roky.

autoři: en , jik
Spustit audio