Vzhůru na Pražák! Vítejte na druhém nejvyšším vrcholu Brd

20. květen 2021

Nedaleko brdského Nepomuku najdeme po vrchu Tok v pořadí druhý nejvyšší vrchol Brd. Ten nese název Praha. „Předpokládáme, že za to může národní obrození, kdy se po jménech velkých českých měst pojmenovávaly významné vrchy,“ vysvětlil pracovník Podbrdského muzea v Rožmitále pod Třemšínem Rudolf Šimek.

862,3 metrů nad mořem, přesně tolik samotný vrch měří. „Pokud si k tomu ale připočteme 58 metrů vysokou věž meteoradaru ČHMÚ, která tady stojí od roku 2000, tak ta je úplně nejvyšším vrcholem celých Brd. Meteoradar je výborný orientační bod, když se díváte po zdejších kopcích z rožmitálské kotliny," řekl Šimek.

Pozůstatky z období druhé světové války najdeme na „Pražáku“, jak vrchu někteří říkají, dodnes: „Němci tady vybudovali naváděcí radarovou stanici pro své letouny Luftwaffe, tenkrát se jmenovala Pegasus Y. Srdce této stanice tvořili zaměřovače Freya EGON. Dodnes zde můžete najít železobetonové patky stožáru a dokonce i část bývalých kasáren je do dneška využívaná pro uskladnění sazenic stromů,“ uvedl pracovník muzea.

Na věž meteoradaru se turisté sice nedostanou, ale i tak jsou z vrchu samotného krásné výhledy, a to například na Český a Slavkovský les. „Možná trochu známější je takzvaná Čákova vyhlídka na Malé Praze, odkud se můžete rozhlížet po celé rožmitálské kotlině. Údajně je odtud vidět až na Alpy,“ řekl Rudolf Šimek.

Přímo na vrchu Praha najdeme také studnu, která je ve výšce 860 metrů nad mořem nejvýše položeným vodním zdrojem nejen v Brdech, ale v celém Středočeském kraji.

Vzdálenost od Plzně: cca 50 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio