Vzpomínka na chodskou zpěvačku Janu Hojdovou

3. říjen 2023

Milovníky chodské lidové muziky a Chodska vůbec nedávno zaskočila velmi smutná zpráva - v pondělí 28. srpna zemřela ve věku 76 let Jana Hojdová (rozená Kuželková), jedna z nejvýznamnějších chodských zpěvaček a také autorka a režisérka mnoha pořadů Chodských slavností. Jsou zprávy, se kterými se člověk jen těžko smiřuje. Jako malou vzpomínku na tuto vynikající zpěvačku vám nabízíme výběr nejhezčích nahrávek, které Jana Hojdová natočila v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Jana Hojdová (rozená Kuželková) byla jednou z velkých osobností chodské lidové hudby. Na jevištích, ale i v rozhlasových nahrávkách se proslavila především v duu se svojí sestrou Marií Freiovou. „Sestry Kuželkovy“ to je dodnes u milovníků chodské lidové muziky velký pojem! Archiv Českého rozhlasu ukrývá desítky nahrávek jejich zpěvu. Nejstarším dochovaným snímkem je nahrávka z roku 1965, na které sestry Kuželkovy doprovází na dudy Zdeněk Bláha a Antonín Konrády.

Natáčení v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Sestry Kuželkovy pocházejí z rodu, který je na horním Chodsku proslulý výbornými zpěváky, muzikanty i tanečníky. Vliv rodinného prostředí proto jistě sehrál důležitou úlohu, sestry Kuželkový prý už od 8 let vystupovaly s chodskými písničkami, které pro ně vybíral dědeček Josef Kuželka, houslista a varhaník. Zpěv je provázel doslova celým životem a přivedl i do nahrávacího studia Českého rozhlasu. Natáčely nejčastěji v doprovodu Konrádyho dudácké muziky z Domažlice, ale i Malé muziky nebo Plzeňského lidového souboru.

Sestry Kuželkovy na Chodských slavnostech v Domažlicích v roce 2008. (Jana Hojdová vpravo)

Jana Hojdová vystudovala gymnázium v Domažlicích a poté plzeňskou pedagogickou fakultu. Učitelování se pak s malou výjimkou, kdy dva roky pracovala jako metodička v Okresním kulturním středisku, věnovala celý život. Nejprve učila na základní škole v Klenčí a pak v Poběžovicích. Na obou školách svého času také vedla úspěšné dětské pěvecké sbory a v Klenčí ještě i dětský folklorní soubor Haltravánek.

Zpěvačka, autorka pořadů, režisérka

Jana Hojdová byla nejen vynikající zpěvačkou, ale také autorkou a režisérkou mnoha pořadů Chodských slavností - včetně těch letošních. Několik pořadů připravila i pro Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici. Jana Hojdová k hudbě vedla i své tři děti - nejstarší Martina vystudovala plzeňskou konzervatoř na klavír a pražskou HAMU na cembalo. I její mladší sestry Ivana a Irena jsou muzikantky a zpěvačky. Nadaných muzikantů je ale v širší rodině daleko víc – úspěšně vystupují jako muzikantské seskupení „Rodina sester Kuželkových z Klenčí pod Čerchovem“. Poslední rozloučení s Janou Hojdovou se konalo 1. září v kostele sv. Martina v Klenčí pod Čerchovem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.