Vzpomínka na zpěváky Oldřicha Heindla a Alberta Švece

12. leden 2023

Na konci loňského roku jsme si připomněli už rovných 20 let, kdy do muzikantského nebe odešla vyhlášená dvojice zpěváků z Klenčí pod Čerchovem – Oldřich Heindl a Albert Švec. Právě oni stáli v roce 1984 u zrodu Mužského pěveckého sboru Haltravan, ale zároveň vynikali jako pěvecké duo. Oblíbení byli nejen na chodských zábavách, pódiích, slavnostech a festivalech, ale také v rozhlasových nahrávkách. V archivu Českého rozhlasu se jich dochovala celá řada.

Albert Švec (1934 – 2002) sice nebyl rozený Chod (narodil se v Prostějově), ale po studiích Keramické školy v Karlových Varech našel zaměstnání v Klenčí pod Čerchovem. Tehdy se zamiloval do chodského kraje. A když si ještě za manželku vybral chodskou zpěvačku Manku Váchalovou, z Prostějováka se stal Klenčák celým srdcem. V archivu Českého rozhlasu Plzeň je dokonce dochovaná nahrávka z roku 1967, na které zpívají manželé Švecovi společně.

Pěvecké duo z Klenčí pod Čerchovem

Albert Švec začal už v roce 1957 působit jako zpěvák a tanečník v Národopisném souboru při Osvětové Besedě v Klenčí pod Čerchovem. Tam také vytvořil pěvecké duo s Oldřichem Heindlem (1931 – 2002), který sám byl vynikajícím zpěvákem. Ovládal dokonce i starobylý způsob zpěvu - takzvané chodské „jukání“.

Albert Švec byl také organizátorem klenečských slavnostní nazvaných „Výhledy“, kde se pohyboval i jako zkušený moderátor. Kromě toho vyráběl fanfrnochy, pastýřské trouby i různé zvonky. V Klenčí pod Čerchovem ale i jinde se na vyhlášenou pěveckou dvojici Albert Švec a Oldřich Heindl vzpomíná dodnes. V listopadu loňského roku dokonce na klenečské Staré poště proběhl vzpomínkový pořad nazvaný „Poštování“ – aneb setkání při hudbě a hovorech“, ve kterém vzpomínalo právě na tyto dva zpěváky a kamarády. V archivu Českého rozhlasu jsou dochovány snímky, na kterých Oldřicha Heindla a Alberta Švece doprovází Konrádyho dudácká muzika, Drancalové, Postřekovská dudácká muzika i dudáci Antonín Konrády, Vladimír Baier a Zdeněk Bláha.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.