Whisky to je moje gusto

Zveme vás do Trigger Whisky Saloonu. Stojí v malém městečku Stetson City, kdesi na Divokém Západě, a pěkně to tam žije.

Není snad nikoho, kdo by se znovu a rád nepodíval na legendární český film Limonádový Joe aneb Koňská opera. Tato hudební komedie je parodií westernu, vznikla v roce 1964 podle divadelní hry Jiřího Brdečky Limonádový Joe, následující po jeho stejnojmenné knize. Režíroval ji Oldřich Lipský a oba se podíleli i na scénáři.

Písně z tohoto mimořádně úspěšného filmu náležely v době jeho vzniku mezi hity a stále si drží popularitu, nazpívali je Jarmila Veselá, Karel Gott, Yvetta Simonová, Waldemar Matuška a Miloš Kopecký.

Písně „Když v baru houstne dým“ a „Whisky, to je moje gusto“ nezpívala Květa Fialová, která ztělesnila barovou umělkyni a zpěvačku Tornádo Lou, hlas jí propůjčila právě Yvetta Simonová. Hudbu napsali Jan Rychlík a Vlastimil Hála, vytvořili melodie, které si každý rychle zapamatuje.

Jednu z nich si poslechněte, jmenuje se „Whisky, to je moje gusto“. A ještě malá poznámka na závěr: Víte, že první písemný záznam o výrobě whisky ve Skotsku pochází z roku 1494 a uvádí ji latinskými slovy aquae vitae, tedy živá voda?

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.