Z někdejší velhartické hladomorny bylo kdysi vyvezeno několik vozů lidských kostí

1. říjen 2022

Hrad Velhartice tvoří společně s Rabím a Kašperkem takzvané Šumavské trojhradí. Památka je to významná a mezi turisty oblíbená, a lidé, kteří sem jednou zavítají, se sem rádi vracejí. Koneckonců, motto hradu zní: Hrad, který vás mile překvapí.

Kastelán Matěj Mejstřík na mostě mezi věžemi

Počátky hradu se datují do let 1290-1310. Mezi ty nejvýznamnější a zřejmě i nejznámější rody, které na hradě přebývaly, patřili například Buškové z Velhartic: „Ti po 3 generace sloužili na dvoře Karla IV. v poměrně důležitých funkcích,“ uvedl kastelán hradu Velhartice Matěj Mejstřík, který dále pokračoval:

„Máme tady 2 prohlídkové okruhy, kdy se jeden týká gotického hradu a druhý zámku. Máme tady oboje a jsme za to rádi, jelikož někteří lidé chodí raději do zřícenin hradů, a někdo má naopak zase rád zařízené interiéry s nábytkem, výmalbou a tak dále, takže u nás najdou obojí. Pak je zde ještě návštěvnický okruh bez průvodce, kdy si návštěvníci mohou volně projít hradní areál a bývalý hradní pivovar, což je taková mohutná dvouštítá stavba na dolním nádvoří, kde se pravidelně nacházejí různé interaktivní výstavy. V současné době zde máme výstavu o třicetileté válce.“

Tři bratři nebo Černí andělé

Nejen zmíněný pivovar, ale také hrad a jeho okolí figurovalo v nejednom snímku: „Tím posledním a nejznámějším je pohádka Tři bratři, kdy na Velharticích byla natočena téměř třetina celého filmu. Bohužel se tam nenachází jediný celkový záběr hradu, takže lidé, kteří to tu neznají, to na první pohled nepoznají, ale natáčelo se hodně v hradním pivovaru, a nebo potom také ve skanzenu před hradem,“ řekl kastelán.

Z dalších známých filmů, respektive seriálů, jmenujme třeba český seriál Černí andělé: „Díl, který se natáčel na Velharticích, se jmenoval Pokoj bez oken. Celá tato série je poněkud temnější,“ dodal Matěj Mejstřík.

Velhartickým unikátem a poznávacím znamením celého hradu je pak zdejší kamenný most. „Nikde jinde na světě neexistuje takovýto gotický kamenný most, který by byl postavený na suchu, na skále mezi dvěma věžemi. Ještě ke všemu ani na jednu z těchto věží nedosedá, je s nimi propojen jen padacími můstky, což mělo svůj strategický význam,“ vysvětlil kastelán objektu.

V přední věži, takzvané Putně, bývala v dobách třicetileté války hladomorna, jak potvrdil kastelán: „Uvádí se, že odtud vyvezli několik vozů lidských kostí, takže to bylo hojně využívané vězení.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.