Zabijačkový smažák
podle Ivo Růžičky ze Švejk Restaurantu Tivoli v Plzni
Suroviny:
krkovička (1/2 dávky)
plecko nebo vepřové odřezky
vepřová játra
ledvinky
srdce
mozeček
podle chuti: cibule, nové koření, bobkový list, pepř, sůl
sádlo
Postup:
Nahrubo nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na menší kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme nové koření, bobkový list a zalijeme vodou, aby bylo maso skoro zalité.
Pečeme přiklopené v troubě vyhřáté na 200° C, po dobu 45 minut. Během pečení minimálně jednou promícháme.
Přidáme na malé kousky nakrájené ledvinky, játra, srdce, zamícháme a pečeme odryté 45 minut, před dopečením přimícháme posekaný mozeček.
Doporučená příloha: chléb, brambory, bramborové knedlíky apod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.