Záchranáři budují síť lidí schopných poskytnout první pomoc

29. květen 2019 10:25

Zdravotní záchranná služba Plzeňského kraje spouští projekt First responder. Jsou to proškolení dobrovolníci, kteří mohou v případě potřeby poskytnout rychlou první pomoc lidem v ohrožení života.

Proškolení lidé budou využívat speciální aplikaci v telefonu. Díky ní získají od dispečinku záchranné služby aktuální informace o případné nehodě v jejich okolí. Pomoc tak může přijít dříve, než přijede sanitka.

Po přijetí tísňové výzvy dispečer zmáčkne tlačítko first responder a systém sám vybere lidi, kteří se pohybují v dané lokalitě a oslovuje je, dokud nenaplní stanovené počty.

„V momentě, kdy first responder přijme výzvu, zobrazí se dispečinku na mapě a oni vidí, kde se pohybuje. To samé mezi sebou vidí i všichni respondeři, kteří se na výzvu přihlásí do systému. V daný okamžik tam responder má informace o místě události, o klasifikaci, jestli se jedná o dopravní nehodu, zástavu, krvácení a podobně, dále o vzdálenosti, směru, navigaci k místu události a další zasahující respondery,“ popsal operátor dispečinku záchranky Josef Trefil. Operátor, který mezitím telefonicky radí volajícímu, jak poskytnout první pomoc, zároveň informuje o příchodu first respondera.

Důležité není vybavení, ale rychlost

Kromě mobilního telefonu s aplikací mají dobrovolníci u sebe jen žlutou vestu s nápisem a základní ochranné pomůcky. „Vestu mají proto, aby ten, kdo volá na tísňovou linku věděl, že mu jde pomoci dobrovolník, který je proškolený. V balíčku má first responder ještě ochranné pomůcky, což jsou rukavice a rouška na dýchání z úst do úst. Bude tam i identifikační kartička, kterou budou respondeři nosit u sebe,“ doplnila Ivana Krsová.

Projekt začal fungovat v kraji v polovině května, zatím je proškolených prvních 21 first responderů. Do budoucna by jich podle Ivany Krsové měly být stovky: „V první části to budou zejména zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby, potom oslovíme složky Integrovaného záchranného systému, protože to jsou hasiči, policisté, kteří jsou pravidelně proškolováni. Posledním článkem jsou laici, kterým se budeme věnovat tím, že je proškolíme zhruba pětihodinovým kurzem základní neodkladné resuscitace.“

Jedním z prvních first responderů je záchranář Jan Beránek. Pomáhat lidem bere jako něco samozřejmého, přesto připouští, že budou okamžiky, kdy si telefon a novou aplikaci vypne. „Podepisovali jsme etický kodex, ve kterém se zavazujeme k tomu, že nebudeme znevažovat jméno Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Pomáhat lidem je součástí mé práce. Relaxuji sportem a myslím si, že když poběžím lesem a budu mít aplikaci zapnutou, budu mít s sebou jen dvě svoje ruce, tak stejně tak jako já potřebuji odpočinek, někdo jiný může potřebovat moji pomoc,“ řekl Jan Beránek.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio