Zachránil propadlého bruslaře. Projevil statečnost a byl za to odměněn

12. únor 2017

David Kovrzek je hrdinou v tom nejlepším slova smyslu. Díky jeho odvaze a bleskovému jednání nevyhasl jeden lidský život. I proto studentovi třetího ročníku hotelové školy v Plzni osobně poděkovala nejen náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Ivana Bartošová, ale primátor města Martin Zrzavecký.

Na obě schůzky Davida Kovrzka doprovodil patřičně hrdý ředitel Hotelové školy Miroslav Široký. „Dne 30. ledna v podvečer hrál David se svým kamarádem fotbal na ledě pod Rooseveltovým mostem. Byli svědky toho, že se v blízkosti pilíře propadl do vody bruslař. David se zachoval jako chlap, neváhal. Když i pod ním začal led praskat, tak si lehl, sundal mikinu, použil ji jako lano a mládence zachránil,“ popsal událost Široký.

„Otočil jsem se a viděl v ledu propadlého chlapa, jak máchá rukama. Běžel jsem k němu, sundal si bundu a nasměroval jsem ho na sebe, aby probourával slabší vrstvu ledu. Potom jsem si sundal i mikinu. Lehl si na břicho a dotáhl ho ke břehu,“ popisuje David Kovrzek lednový večer.

Sám přitom mohl dopadnout podobně. Nad tím co dělat prý ale dlouho neváhal, postup jak někoho zachránit znal z televize. Byl ovšem sám, nikdo jiný nepomohl. Ačkoliv kolem stálo dost lidí, bylo to pro ně jen zvláštní divadlo.

Hrdina okamžiku

David se stal během okamžiku hvězdou. Kamarád umístil jeho fotku na sociální sítě. Vzápětí se o hrdinském činu dozvěděl třídní učitel, pak ředitel školy, následně i plzeňské hejtmanství a radnice.

Ve škole dostal budoucí kuchař David Kovrzek jako poděkování luxusní sadu nožů. Od náměstkyně plzeňského hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivany Bartošové obdržel hodinky a poukázku na oblečení. Primátor města Plzně Martin Zrzavecký ho podaroval osobním notebookem a za jeho odvahu mu projevil úctu.

Náměstkyně plzeňského hejtmana Ivana Bartošová osobně ocenila hrdinský čin žáka 3. ročníku Hotelové školy Plzeň Davida Kovrzka

„Několikrát do roka mám možnost mluvit s těmi, kteří zachránili život. Jsou to většinou lidé z městské a státní policie, záchranáři, hasiči. Podobně mladého člověka, jako jsi ty, který měl odvahu a zachránil život, to je jev ojedinělý, takže velká úcta,“ řekl primátor.

David Kovrzek si chvilkový dotek slávy a zájem lidí okolo moc neuvědomuje. Snaží se být stále nohama na zemi. Přesně takhle na Ivanu Bartošovou působil. „Viděla jsem, že je to velmi skromný hoch, který si zatím příliš neuvědomuje závažnost té situace, že opravdu zachránil někomu život. Zachránit lidský život je obrovská hodnota, kterou si sebou ponese celý život,“ dodala náměstkyně hejtmana.

autor: jnm
Spustit audio