Záchranná stanice živočichů v Plzni se rozšíří na dvojnásobek. Budou-li peníze

12. únor 2024 11:20

Na rozšíření, rekonstrukci a modernizaci plzeňské záchranné stanice živočichů je třeba 22 miliónů korun. Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva (DESOP), který zařízení provozuje, má k dispozici 2 milióny.

„Stojíme na rozcestí. Buď stanici zmodernizujeme a dalších 30 let budeme poskytovat odborný servis léčebného zařízení pro volně žijící zvířata, anebo zůstaneme v nynějším areálu a budeme fungovat jen v rámci druhové ochrany, to znamená obhospodařovat čapí hnízda, ostrůvky pro racky apod.,“ nastiňuje možný vývoj Karel Makoň, vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni.

Upozorňuje, že provozní zázemí stanice vzniklo před bezmála 30 lety: „Stavěli jsme to nákladem 260 tisíc korun, včetně projektu. Původně měl být největším pacientem čáp nebo labuť. Dnes už se staráme i o jiné druhy, byl tu orel mořský, vlk, rys, vydra. Dřevěné dosluhující stavby na to nestačí a hlavně ani neodpovídají současným trendům a stanoveným parametrům.“

Start stavebních prací závisí na přiklepnutí peněz

DESOP už vlastní pozemek sousedící se stávající záchrannou stanicí živočichů, má dokončenou projektovou dokumentaci a získal i stavební povolení. Teď ještě sehnat potřebné peníze. „Mohli bychom dostat 12miliónovou dotaci z evropských fondů od Státního fondu životního prostředí Ministerstva životního prostředí ČR a po 4 miliónech od města Plzně a Plzeňského kraje,“ věří šéf plzeňských zvířecích záchranářů, „zatím máme oficiální informaci, že všichni udělají maximum pro to, abychom na jaře mohli začít stavět.“

Stavební práce budou probíhat za plného fungování stanice. V jejím těsném sousedství vyroste zděný komplex několika samostatných voliér a kotců pod jednou střechou. „Mít k dispozici větší voliéry pro naše pacienty je to nejdůležitější. Nutná je i nová ošetřovna, která bude propojena s pitevnou. Budeme rádi také za prostory pro nejrůznější projekty druhové ochrany a ekologické výchovy,“ vypočítává Karel Makoň, čímž zároveň připomíná široké spektrum činnosti dobrovolníků sdružených v DESOP.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio