Zadělávané maso. Neprávem opomíjený způsob přípravy
V tomto pokrmu, který pochází z měšťanské kuchyně, vynikne chuť jemného masa, která není potlačena žádným výrazným kořením. Zadělávané pokrmy jsou poslední dobou neprávem opomíjené, k naší škodě, protože jde o velmi lahodné a vcelku lehce proveditelné a rychlé pokrmy. Dobrý úspěch zaručí poctivá máslová jíška, její dostatečné provaření a samozřejmě kvalitní maso, kterého není potřeba velké množství.
- 600 g jemného masa (telecí nebo vepřová plec, kuřecí, králičí nebo krůtí)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ¼ menšího celeru
- 50 g másla
- 50 g máslové jíšky
- vývar
- 100 ml sladké smetany
- petrželka
- sůl
- Na obložení: nakládané houby, nejlépe hříbky, různé druhy dušené zeleniny
Maso nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm, očištěnou zeleninu na plátky nebo kostičky. V rozpáleném másle orestujeme zeleninu, přidáme nakrájené osolené maso a dusíme. Občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Když je maso měkké, dolijeme vývar na požadované množství omáčky, zahustíme máslovou jíškou a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a nakrájenou petrželku. Podáváme obložené nakládanými hříbky a dušenou zeleninou.
Příloha: dušená rýže
Rada na závěr: V případě, že by se v omáčce vytvořily hrudky, můžeme ji přecedit.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.