Zadělávané maso. Neprávem opomíjený způsob přípravy

V tomto pokrmu, který pochází z měšťanské kuchyně, vynikne chuť jemného masa, která není potlačena žádným výrazným kořením. Zadělávané pokrmy jsou poslední dobou neprávem opomíjené, k naší škodě, protože jde o velmi lahodné a vcelku lehce proveditelné a rychlé pokrmy. Dobrý úspěch zaručí poctivá máslová jíška, její dostatečné provaření a samozřejmě kvalitní maso, kterého není potřeba velké množství.

Ingredience
  • 600 g jemného masa (telecí nebo vepřová plec, kuřecí, králičí nebo krůtí)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ menšího celeru
  • 50 g másla
  • 50 g máslové jíšky
  • vývar
  • 100 ml sladké smetany
  • petrželka
  • sůl
  • Na obložení: nakládané houby, nejlépe hříbky, různé druhy dušené zeleniny

Maso nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm, očištěnou zeleninu na plátky nebo kostičky. V rozpáleném másle orestujeme zeleninu, přidáme nakrájené osolené maso a dusíme. Občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Když je maso měkké, dolijeme vývar na požadované množství omáčky, zahustíme máslovou jíškou a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a nakrájenou petrželku. Podáváme obložené nakládanými hříbky a dušenou zeleninou.

Příloha: dušená rýže

Rada na závěr: V případě, že by se v omáčce vytvořily hrudky, můžeme ji přecedit.

autor: iko