Zahrádkářský instruktor: Bez fungicidů se letos neobejdeme, rostliny nám doslova plesniví před očima

16. červenec 2021

Na proměnlivé počasí letošního léta si Josef Vačkář, instruktor ČZS, nestěžuje: „Když dá svatý Petr přírodní zálivku, je to rozhodně lepší varianta než léto bez deště. To raději řeším plísně, choroby a škůdce.“

Při pěstování zeleniny a ovoce se podle něj tentokrát nevyhneme fungicidům: „Je třeba s nimi zacházet velmi obezřetně, alespoň někdy je ale musíme použít. Letos i v okrasných zahradách dělají bakteriální skvrnitosti, houby a pravé plísně výrazné škody. Biologická ochrana by byla účinná, kdyby se patogen neprojevoval tak výrazně jako v posledních dnech.“

Housenice čínská je houba, která parazituje na larvách hmyzu. Vyskytuje se v Asii ve vysokých nadmořských výškách, k nám se nejčastěji dováží z Tibetu. Staletími prověřený prostředek tradiční čínské medicíny pro celkové posílení a povzbuzení organismu doporučuje fytoterapeutka Monika Šedivcová.

Chladicí podložky, vesty a ručníky zpříjemní vašemu psovi letní horko. Pokud máte psa milujícího vodu, můžete ho osvěžit sprchou ze zahradní hadice. V případě, že necháte psa vykoupat se někde v přírodě, měli byste ho po příchodu domů omýt čistou vodou. Tipem majitelky jednoho z plzeňských psích salonů Evy Durasové pro letní dny je psí šampón a kondicionér s mentolem.

Zveme na exkurzi do Národní přírodní rezervace Božídarské rašeliniště 17. 7., na street food festival Dobré jídlo světa 24. 7. na hradě Švihov a na výstavu „Železnice, které odvál čas v Bavorském lese a na Šumavě“ do 20. 8. v Horské synagoze v Hartmanicích.

Navštívit můžete také výstavy denivek šumavského pěstitele Pavla Nováka. První se koná už 17. a 18. 7. v rodném domě Augustina Němejce v Nepomuku, druhá v půlce prázdnin, 31. 7. a 1. 8, v moštárně v Nýrsku. Součástí obou je pěstitelská poradna Pavla Nováka, nám představil kategorie druhů denivek a jejich množení.

Pískované obrázky si získaly celou řadu příznivců, pískování se líbí dětem i dospělým. Pro rodiče nebo prarodiče znamená příjemný druh relaxace, pro děti hlavně vítanou zábavu. Na trhu je celá škála barev písků a vybrat si můžete i různé motivy – zvířátka, květiny, mandaly atd. Pracovat s nimi vás naučí lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová.

V listnatých a smíšených lesích v těchto dnech hojně rostou muchomůrky růžovky, lidově masáky. Přestože se jedná o výbornou jedlou houbu, ne každý houbař ji zařazuje do svého jídelníčku. Je možná záměna s muchomůrkou šedivkou, ale také s muchomůrkou panterovou. Jak růžovku s jistotou poznat, ví mykolog Zdeněk Hájek. Z masáků smaží houbové škvarky.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio