Zájem o naše služby stále roste, říká mediátorka Petra Marková

26. leden 2016
Poradíme vám

V rozhlasové poradně jsme nahlédli pod pokličku mediátorům, tedy lidem, kteří pomáhají vyřešit spory mimosoudní cestou. Jejich práce je sice náročná, ale má výsledky - k úspěchu dospěje ve zhruba 65% případů.

Hodně lidí odrazuje délka a nákladnost soudního líčení, proto čím dál častěji vyhledávají mediátory. Podstatné je, aby obě strany sporu měly zájem schůzku s mediátorem absolvovat. Záleží i na tom, v jaké fázi sporu se k mediaci dostanou. Na odměnu za službu mediátora se strany skládají rovným dílem.

Plzeňská mediátorka Petra Marková vyjmenovává některé z typických případů, které se k ní dostanou: vypořádání spoluvlastnictví (např. mezi sourozenci, kteří něco zdědili), rozvržení péče o děti po rozvodu, sousedské neshody, spotřebitelské problémy nebo firemní a obchodní případy.

Mediátor je člověk nestranný, navíc je vázán slibem mlčenlivosti. Nezastupuje žádnou ze stran sporu. A nejprve se obvykle s oběma stranami sejde u „kulatého stolu“. Taková sezení se mohou i opakovat a navazovat na ta předešlá. Pokud se dosáhne dohody, dodá ji oběma stranám písemně k podpisu. Takový dokument má váhu jako kterákoli smlouva.

Samozřejmě se stává, že od mediátora lidé míří k soudu, protože se prostě nepodařilo dohody dosáhnout. Větší naději na úspěch mají pochopitelně ty spory, které lidé mají vůli řešit. Bez předběžných opatření, trestních oznámení atd.

Lidé mediátory vyhledávají čím dál častěji. Kdo by se chtěl hádat se sousedem přes soudy, že? A mediace může být i soudně nařízena nebo doporučena. V jakých případech k tomu dochází? Kolik toho jeden mediátor stihne denně, týdně nebo měsíčně? A kam se obrátit, pokud si myslím, že mám spor k řešení mediace?

Poslechněte si poradnu Českého rozhlasu Plzeň s JUDr. Petrou Markovou.

Spustit audio