Zájem o PCR testy klesá, zkracuje se provozní doba

27. únor 2022 14:46, aktualizováno

Odběrová místa k testování na onemocnění covid-19 zůstávají stále v provozu. Zájem o testy se ale snižuje, a tak někde upravují provozní dobu.

O testy na onemocnění covid-19 je stále nižší zájem. Důvodem je ústup vlny omikronu, nižší počet indikovaných případů a také rozvolňování opatření. V počtu testovaných se zřejmě projeví i to, že od března má každý nárok už jen na jeden PCR test měsíčně zdarma a pojišťovny budou hradit jen testy indikované lékařem nebo hygienou. Testovací centra i tak zůstávají otevřená, jen někde upravují provozní dobu.

„V době největšího náporu jsme dělali až 140 testů za den, počty nakažených klesají, takže teď přicházejí lidé jen v případě podezření na koronavirus, před cestami do zahraničí nebo před plánovanou operací,“ popsala vedoucí testovacího místa u domu dětí a mládeže v Klatovech Marcela Pávová. „Omezili jsme už v listopadu pracovní dobu jak tady v Klatovech, tak v Železné Rudě, kde máme testovací buňku na hranicích,“ doplnila. V Klatovech testují každý všední den odpoledne a v Železné Rudě ob den.

Také v nemocnici Privamed v Plzni bude od pondělí otevřené testovací centrum vždy jen dopoledne, dosud to bylo až do 14 hodin. Zájem o testy je menší i v krajských nemocnicích. „Od poloviny února zájem o testy z různých důvodů klesá, denně jich teď děláme 3 až 4 stovky, proto jsme již časy testování omezili,“ řekl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška. Žádná odběrová místa zřizovaná nemocnicemi v Plzeňském kraji se ale rušit nebudou.

Od března má každý nárok na jeden PCR test měsíčně, kromě toho budou zdravotní pojišťovny hradit testy, na které pošle lidi lékař nebo hygiena, samoplátci za test zaplatí 814 korun.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio