Žalman má dnes 75. narozeniny

20. březen 2021

Jeden z nejpopulárnějších českých folkařů Pavel Žalman Lohonka slaví své 75. narozeniny. Začínal v českobudějovické skupině Minnesengři, ale už od roku 1982 má vlastní skupinu, se kterou o čtyři roky později vyhrál Zlatou Portu. Spolupracoval také například s kapelou Nezmaři.

Nenapravitelný romantik, který má rád jazz a také lidové písničky, ať už české či moravské. Patří mezi naše nejlepší folkové zpěváky. Před více než padesáti lety vůbec netušil, že se muzikou bude dokonce živit. „Strašně rychle to uteklo. Střídala se dobrá i špatná období. Vždycky, když mi bylo nejhůř, jsem sáhl po kytaře a hrál nebo skládal. Folková muzika mi vždycky pomohla a já doufám, že ještě dlouho bude,“ říká o sobě jihočeský muzikant, autor mnoha písní i upravovatel lidové hudby Pavel Žalman Lohonka.

Dá se o něm bez nadsázky říci, že patří k žijícím folkovým legendám. Napsal více než 400 písniček, vydal spoustu alb, několik knih, natočil řadu filmů a k dalším vytvořil scénáře. V roce 2005 o něm vyšla povídková kniha vzpomínek s názvem Ráno bylo stejný aneb Pavel Žalman Lohonka očima Jana Hlaváče.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.