Zámecký les u Debrníku - člověkem málo ovlivněný

10. září 2023

Několik hektarů velké území smíšeného lesního porostu zvaného Zámecký les u Debrníku nedaleko Železné Rudy vydává své tajemství. Jedná se totiž o člověkem málo ovlivněný les, v němž na tlejícím dřevě rostou zajímavé a vzácné houby.

V Zámeckém lese rostou vzácné druhy hub

Jedná se o asi osm hektarů velkou část lesa, která přiléhala k původnímu zámku. Ten stál ve Ferdinandově údolí pod vrcholem Debrníku ještě v létě 1989. Bohužel, sametové revoluce se už nedočkal. Zůstal tedy po něm alespoň lesní porost, který v době největší slávy debrnického zámku pravděpodobně zůstal zachován jako jakýsi přírodní parkový les. A teď mu věnují pozornost nejrůznější odborníci, včetně mykologa Jana Holce z Národního muzea v Praze.

„Já tam jezdím z Prahy dělat výzkumy tak, že sednu na Hlavním nádraží do rychlíku, po třech a půl hodinách vystoupím v Železné Rudě, ujdu kilometr a jsem v lese, který se podle klasifikace přirozených lesů nazývá les přírodě blízký. To je taková nejnižší kategorie přirozených lesů. Pak je les přírodní – to je třeba rezervace Mittelsteighütte, která je trochu lépe zachovaná a větší. No a pak je prales, kde člověk vůbec nezasahoval a to je třeba Boubínský prales," popisuje Jan Holec.

Srovnávat nějaký přirozený les s Boubínským pralesem je těžké. Boubínský prales totiž nebyl nikdy ovlivněn člověkem, je to opravdový král mezi českými pralesovitými zbytky i mezi pralesovitými zbytky ve střední Evropě. Už jen z mykologického pohledu je doslova chrámem vzácných hub, jak říká s oblibou Jan Holec. Rostou zde totiž stovky druhů hub včetně desítek druhů zapsaných v červeném seznamu ohrožených. Navíc rozloha Boubínského pralesa je šestkrát větší než Zámeckého lesa pod Debrníkem.

„Stromy staré 300 let indikují, že tady byl nějaký předěl, že nějakou generaci vykáceli. A to se na houbách obrovsky projeví. Přestože tam jsou nádherné houby, tak ty úplně nejšpičkovější druhy, které jsou na Boubíně, tady chybí. Ale přesto je to v té severní části Šumavy ten nejkrásnější smíšený les," dodává Jan Holec.

Přesto ale mají Boubínský prales a Zámecký les pod Debrníkem něco společného – jsou v docela krátké dochozí vzdálenosti od vlakového nádraží, i když k Boubínskému pralese se musí jít třikrát déle.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio