Záměr vytvořit skanzen hraničních zátars vyvolal velký ohlas

9. leden 2008
Tento pořad

Velký zájem lidí i spolků z celé republiky vyvolal záměr několika obcí a měst Plzeňského kraje vytvořit na Tachovsku skanzen hraničních zátaras, který by seznamoval s historií hraniční linie mezi Západem a Východem před rokem 1989. Spoluautorům projektu se ozývají lidé, kterým se podařilo v minulosti získat různé kusy plotů, zátaras, anebo shromáždili zajímavé archivní materiály. Současně se už hlásí i několik subjektů, které by chtěly skanzen provozovat.

Podle radního Plzeňského kraje Jiřího Kalisty, jsou mezi zájemci o provozování například obce, na jejichž území se po vstupu do Schengenu začínají uvolňovat objekty po pohraničnících. Předběžný zájem projevila ale také skupina soukromých podnikatelů z Tachovska, kteří shromažďují vojenskou historickou techniku z poslední doby a mají vazby na bývalou rotu u obce Lesná.

Myšlenka vybudovat na Tachovsku skanzen s expozicí dobových uniforem pohraničníků, částmi závor, opevnění a dalších vojenských věcí se zrodila před několika měsíci na setkání českých a německých měst i obcí ležících kolem dálnice D5 na české a A6 na německé straně.

Logo

Peníze na realizaci v ČR údajně unikátního projektu je podle Kalisty možné získat z česko-bavorského operačního programu pro přeshraniční spolupráci nazvaného Cíl 3. Ten bude v bavorském Řezně slavnostně vyhlášen 24. ledna. Ročně z něj mohou příhraniční oblasti získat 220 milionů korun. Právě myšlenka využít peněz z EU na společné projekty začíná obce z Německa a Tachovska spojovat. Skanzen hraniční čáry by pro ně byl jejich prvním společným projektem.

Hranice mezi Československem a SRN, dlouhá 356 km, byla od počátku 50. let 20. století až do roku 1989 jednou z nejstřeženějších hranic v Evropě. V roce 1989 na bavorsko-československém pomezí stálo 264 ocelových hlídkových věží, 51 dřevěných věží, 64 pozemních pozorovatelen a 301 kilometrů plotu z ostnatého drátu.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio