Zaměstnanci finanční správy pomáhají lidem ve vybraných obcích s daňovým přiznáním

16. březen 2017

Všeruby, Manětín nebo Dobřany - tam všude v tomto týdnu pomáhali pracovníci finanční správy lidem vyplňovat daňová přiznání, která nejen převzali, ale i odvezli. Lidé tak ušetřili cestu na finanční úřad. Většina konzultací se odehrála na obecním nebo městském úřadě. A včera měli možnost poradit se taky obyvatelé Plas na severním Plzeňsku.

Konzultace na městském úřadu v Plasích využil i pan Miroslav Červený. „Je to hlavně s časových důvodů. Nemusím tím pádem jezdit do Kralovic na úřad, který je vzdálený 11 kilometrů. A protože se v každém formuláři může vyskytnout chyba, jsem rád, že mi ho zde mohou zkontrolovat, jestli je vše správně a není potřeba něco doplnit či dodat,“ řekl Červený.

S vyplňováním formulářů daňového přiznání pomáhá lidem Jaroslava Široká, která pracuje na finančním úřadu v Kralovicích. „Nejčastěji lidé nemají přiznání vůbec vyplněné a chtějí poradit, jak ho vyplnit. Dalším častým problémem je, když si žadatelé uplatňují daňovou slevu na děti, musí totiž mít potvrzení druhého z manželů, anebo u penzijního připojištění například po staru špatně odečítají šest tisíc korun namísto nových 12 tisíc. Jinak bych řekla, že vše je v pořádku,“ vysvětlila Široká.

Stačí jen vyplnit, zkontrolovat a jít

Doba jedné konzultace se podle Jaroslavy Široké odvíjí od požadavků lidí. Například pokud chce člověk daňové přiznání jen překontrolovat, trvá to zhruba pět minut. Když někdo přinese daňové přiznání i některých členů rodiny a chce ho i vyplnit, stráví na úřadu přibližně půl hodiny.

Na úřadu jsou k dispozici i prázdné formuláře, přesto si musí žadatelé některé dokumenty sehnat a přinést sami. „Sebou mi měli mít hlavně povinné přílohy, které se k daňovému přiznání musí doložit, a to třeba na uplatnění penzijního a životního připojištění, potvrzení o studiu nebo z mateřské školky,“ doplnila Jaroslava Široká.

Po té co úřednice pomohou vyplnit nebo zkontrolovat daňové přiznání, a je vše řádně podepsáno včetně doložených potřebných dokumentů, odvezou dokumenty na podatelnu finančního úřadu. Zde je další pracovnice zpracují a vše je vyřešeno.

Podobnou konzultaci mohou zájemci využít dnes odpoledne v Holýšově na Domažlicku nebo ve Stodu na jižním Plzeňsku. Příští týden zavítají pracovníci finanční správy taky do Nýrska, Kolince a Kašperských Hor.

autor: mkl
Spustit audio