Západočechům se od ledna zdraží plyn, teplo i elektřina

2. prosinec 2005
Tento pořad

Západočeským domácnostem se od ledna zdraží elektřina o 9,4 procenta oproti začátku roku 2005. Lidem z Plzeňského a Karlovarského kraje zdraží oproti letošnímu říjnu také plyn, a to o tři procenta. Čtyřčlenná domácnost v Plzeňském a Karlovarském kraji, která elektřinou svítí a napájí běžné spotřebiče a používá elektrickou troubu, si za rok připlatí téměř 700 korun. Běžný byt, který nepoužívá elektřinu na topení, platí teď podle mluvčí Západočeské energetiky Michaely Jirovcové asi 7200 korun za rok.


Po říjnovém zdražení se náklady v domku, který využívá plyn na vaření, topení a ohřev vody, zvýšily o 4000 Kč. Lidé užívající zemní plyn na vaření a ohřev vody si připlatili 450 korun.

Plzeňská teplárenská zdraží teplo v lednu po dvou letech o pět procent. Nyní platí domácnosti 287 korun za gigajoule. Pro panelový byt to znamená 500 až 600 korun ročně navíc. Důvodem zdražení je nárůst cen uhlí, nafty a elektřiny.

V Plzeňském kraji zůstane teplo nejlevnější v krajském městě. Plzeňská teplárenská topí uhlím, ostatní okresní města, která jsou závislá výhradně na plynu, zvyšovala ceny už v říjnu. Okresní města v kraji používají jako vstupní médium v kotelnách plyn, jehož ceny se firmám v říjnu zvýšily o 24 procent. Radnice musely tento nárůst promítnout do cen.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio