Západočeši vyrážejí na vánoční nákupy do Německa, nejvíce lákají příhraniční města

5. prosinec 2012

Také letos zamíří tisíce Čechů na vánoční nákupy do Německa. Hlavně Západočeši vyrážejí na vánoční trhy, ale také do supermarketů v příhraničních městech jako je Weiden nebo Cham. Přestože česká města už také nabízejí vánoční trhy a různé programy, advent v Německu je přece jen trochu jiný.

Ve Weidenu začal Christkindlmarkt, tedy vánoční nebo ježíškovský trh, 29. listopadu a Češi sem rádi zajedou na bavorskou klobásu, pražené mandle, kaštany, svařák nebo se jen tak projdou po vyzdobených uličkách. Lidé si povídají, zastaví se u kašny, která se teď načas proměnila v jesličky, vládne pohoda a čeština je slyšet opravdu hodně.

Podle Zdeňka Klimenta z Karlových Varů jsou trhy ve Weidenu o něčem jiném než v Čechách. „Tady jsou Vánoce, tam je to samej Vietnamec a tak různě, není ta atmosféra jako tady.“

Vánoční trhy v německém Weidenu

Mnoho Čechů bere před Vánocemi také útokem německé supermarkety, kde je často možné nakoupit levnější potraviny, elektroniku, hračky a v buticích oblečení a boty. Mnozí si ale z Weidenu odvážejí jako jediný suvenýr jen ten pro Německo typický a každý rok jiný hrneček od svařeného vína.

Řada Čechů také spojí nákupy a výlet do Weidenu s návštěvou aquaparku, který láká na atrakce a termální vodu. Čtyřicetitisícové městečko Weiden in der Oberpfalz má ještě jednu specialitu. Historická Stará radnice se proměnila v adventní kalendář, na oknech jsou tapety s čísly od 1 do 24, a každý adventní den v centru města vrcholí otevřením jednoho z oken radnice a v každém okně se skrývá překvapení.

autor: lum
Spustit audio