Zapečená treska se žampiony

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Zdeňky z Blížejova

Suroviny:

1 konzerva žampionů ( 580 ml)
250 ml červeného vína
2 žloutky
50 g strouhaného eidamu
3 lžíce másla
2 červené cibule
1 lžička oregána
750 g filé z tresky
šťáva z 1/2citrónu
150 g zakysané smetany
sůl, pepř

Postup:


Žampiony necháme okapat a 2/3 nakrájíme na malé kousky, zbytek si necháme stranou. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na 2 lžících másla. Přidáme nakrájené žampiony a krátce podusíme. Zalijeme červeným vínem, přidáme oregáno a chvilku podusíme.
Vzniklou houbovou omáčku dáme do vymazané formy. Filé očistíme, osolíme, opepříme a dáme do formy. Na filé naskládáme celé žampiony. Smetanu a žloutky rozšleháme, osolíme a opepříme. Touto směsí rybu přelijeme a nakonec posypeme sýrem. Zbytek másla rozdělíme po povrchu tresky. Dáme do trouby předehřáté na 180°C a zapékáme po dobu cca 15 minut.

autor: posluchač