Zapečené hlávkové zelí. Zkuste s masem i bez něj, obojí je výborné

Se zelím se dají dělat kouzla. V tomto pokrmu se mohou místo slaniny spotřebovat třeba zbytky masa nebo ho úplně vypustit. I tak jde o výborné jídlo, v tom případě pak vhodné i pro vegetariány.

Ingredience
  • 1 menší hlávka zelí (cca 1 kg)
  • 2 cibule
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička kmínu
  • 250 g anglické slaniny (zbytky pečeně, uzenin, …)
  • 4 velké brambory
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 dl 12% smetany
  • sůl, olej na potření pekáče

Očištěnou a poškozených listů zbavenou hlávku zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Osolíme, okmínujeme, přidáme cukr a ocet a rukama dobře promačkáme, aby zelí změklo a pustilo trochu šťávy. Oloupané syrové brambory nakrájíme na přiměřeně velké kostky, lehce je poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Spolu s nakrájenou slaninou přidáme k zelí, opět promícháme, vložíme do lehce olejem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy a zalijeme smetanou.

Pod poklicí pečeme v troubě při cca 170°C 40 minut. Pak poklici sundáme a zapékáme ještě dalších 10 minut, jen co povrch lehce chytne barvu.

autor: iko