Zapomenutý architekt Václav Neckář

19. červenec 2014
Kaleidoskop

Jméno Václava Neckáře ve spojení s Plzní evokuje v pamětnících šedesátá léta a plzeňské Divadlo Alfa, které tehdy ještě nebylo loutkové. Pořad Kaleidoskop se ale bude zabývat Václavem Neckářem - architektem, který je autorem několika zajímavých plzeňských domů.

Mnohé z osobností, které natrvalo poznamenaly tvář Plzně, se na západě Čech vůbec nenarodily. A přitom mezi nimi byli významní tvůrci: v Plzni se usadili, přijali město za své a promlouvali do jeho budoucí podoby.

Do tohoto okruhu patří i doktor architekt Václav Neckář, rodák z Mladé Boleslavi, který po studiích a praxi v Praze odešel počátkem dvacátých let minulého století do Plzně.

Václava Neckáře řadí památkář a znalec plzeňské moderní architektury Petr Domanický k nejvýznamnějším plzeňským architektům minulého století v období mezi dvěma světovými válkami. Společně s Hanušem Zápalem, Bohumilem Chvojkou, Václavem Kleinem či Rudolfem Černým. Že jste jméno Václav Neckář dosud slyšeli pouze v souvislosti s populární hudbou?

Poslechněte si pořad Kaleidoskop, ve kterém Vás jeho autorka Petra Kosová pozve na procházku Plzní a vůbec Plzeňským krajem: a uvidíte, že mnohé stavby či přestavby Václava Neckáře znáte a třeba i často míjíte.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.