Zatápět v krbových kamnech pomocí papíru, na který jsme dali třísky, není dobře

13. říjen 2023

Proč při zatápění nepoužívat papír a proč hranici třísek zapalovat od shora podpalovačem? Vysvětluje to Martin Šesták, prodejce kamen a komínů v Plzni Doudlevcích.

Podzim je tady a zima se blíží. Jak připravit naše užitkové zahrady na zimu radí plzeňský zahradník Přemysl Písař. Dozvíte se od něj, proč se mají záhony vyplít, nenechávat tam žádnou nekvalitní zeleninu, zrýt a pohnojit. Řekneme vám, proč neřezat stromy a jak využít spadané listí. Poradíme také se zakládáním kompostů, které mohou posloužit jako zdroj kvalitní zeminy.

Nevíte co s ovocem, které vám uzrálo na zahradě? Moštů, zavařenin a kompotů už máte doma dost? Zkuste ho zkapalnit na ovocnou pálenku, která může být i vhodným dárkem. Poslouží k tomu ovocné pálenice. Kolik přeměna ovoce na pálenku stojí, kdo může ovoce do pálenice přivézt a také jak pálenku skladovat poradí čestný prezident Unie destilatérů Václav Šitner z Blatné.

Rybáři intenzivně zarybňují západočeské vodní toky. Kam vysadili ryby z chovných rybníků a kolik? Na to jsme se zeptali Petra Dimitrova, technika Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni. Přidává i novinky, které začnou platit pro rybolov od roku 2024.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio