Zázvorky jsou vynikající sušenky, které si můžete upéct kdykoli

Naše babičky pekly zázvorové sušenky nejenom na Vánoce. Podle kořenáře Jaroslava Dobiáše jim zázvorky sloužily například i jako pohoštění k odpolednímu čaji.

„Zázvor je typickým kořením Dálného Východu. V Asii se často konzumuje syrový nebo různě upravený, také se nasoluje a proslazuje. Sušený zázvor je součástí směsi koření kari, výborně se hodí k jehněčímu a drůbežímu masu, používá se i k rybám a mořským plodům. A hlavně je obvyklou ingrediencí sladkých pokrmů – od perníku, sušenek, přes mléčnou rýži, ovocné saláty až po ovocné dezerty,“ přibližuje využití zázvoru plzeňský kořenář Jaroslav Dobiáš.

Jestliže zpracováváte čerstvý zázvor, před nakrájením nebo nastrouháním ho zbavte kůry. „Zajímavostí je, že se neloupe, ale vezmete lžičku a pouze lžičkou oškrábete tu vrchní část. Je to tak nejsnazší a zároveň zázvoru nejméně vyhodíte,“ radí kořenář.

Zázvorky

(podle Jaroslava Dobiáše)

Ingredience
  • 500 g pohankové (nebo hladké pšeničné) mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce mletého sušeného (nebo 5 cm najemno nastrouhaného čerstvého) zázvoru
  • 100 g tmavého třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 100 g změklého másla
  • 1 větší vejce (L)
  • 100 ml melasy (sirobu, medu)
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 2 lžičky mleté citrónové kůry (nebo 1 lžička jemně nastrouhané čerstvé kůry z chemicky neošetřeného citrónu)

Mouku promícháme s jedlou sodou, solí, zázvorem, skořicí, citrónovou kůrou a hřebíčkem.

Zvlášť utřeme máslo s třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem. Přidáme melasu (sirob, med) a promícháme.

Za stálého míchání přisypáváme mouku s kořením.

Vypracované těsto, které už se nelepí na ruce, rozdělíme na 2 části. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 až 8 hodin při pokojové teplotě odpočinout (v lednici lze skladovat až 4 dny).

Každou část těsta vyválíme na pomoučněném válu do placky o síle 4 až 5 mm.

Vykrajujeme požadované tvary, tzv. zázvorky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 7 až 10 minut, dokud sušenky nezačnou zlátnout.

Po vyndání z trouby je necháme na plechu zchladnout. Zázvorky zůstávají tvrdé ale křehké, po týdnu začnou měknout.

Sušenky podáváme tak, jak jsou, nebo je ozdobíme polevou z moučkového cukru, rumu a citrónové šťávy. (Před pečením je také můžeme posypat hrubým krystalovým nebo třtinovým cukrem).

Domácí zázvorová limonáda

Ingredience
  • 1 lžička koření zázvoru - drceného
  • 3 lžíce přírodního cukru (může být i cukr krystal)
  • 1 citron nebo limetka
  • máta na ozdobení

(podle Jaroslava Dobiáše)

Do 1,5 litru vody přidáme drcený zázvor a přírodní cukr.

Necháme provařit na mírném ohni 5 minut.

Potom přilijeme šťávu z citronu a ještě necháme krátce přejít varem.

Zázvorová limonáda

(Místo citronu můžeme použít šťávu z limetky, limonáda pak bude mít jinou, mírně nahořklou limetkovou příchuť.)

Hotovou zázvorovou limonádu scedíme a necháme vychladit v lednici.

Servírujeme s ledem a ozdobené čerstvou mátou.

Spustit audio