Zde stávala Jinecká baština neboli Zámeček

7. duben 2022

Po někdejší hájovně, někdy též označované jako Zámeček, zůstaly dnes už jen pozůstatky v podobě základů. Přesto však místo zvané Jinecká baština slouží  i v současnosti jako poměrně dobrý orientační bod.

„Původní Stará baština, nebo též Hořovická baština, stávala přibližně 1,5 km od Jinecké baštiny,“ řekl na úvod vedoucí Muzea Středních Brd Tomáš Makaj. „Jinecká baština byla jednou z těch lepších hájoven. Byla zbudována z kamene a cihel. V době vzniku střelnice bohužel překážela dělostřeleckému výcviku, a tak bylo rozhodnuto o její demolici. K té došlo ve 30. letech 20. století. Větší část objektu byla následně převezena do obce Těně, kde byla použita ke stavbě tzv. dělnického domu, což je dnes hostinec na návsi,“ pokračoval.

Hájovna byla poté nahrazena roubenou stavbou. „Zde je od roku 1920 zmiňován jako lesní adjunkt Oldřich Zeithaml, který se o 5 let později odstěhoval do myslivny Valdek. I tato hájovna byla zlikvidována a její podoba byla alespoň částečně zachována v nedaleké obci Neřežín,“ doplnil podrobnosti vedoucí muzea.

Vzdálenost od Plzně: cca 67 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.