Ždírec na Plzeňsku má nevšední zoologickou zahradu. V tamním lese potkáte zvířata ze dřeva a kovu

25. listopad 2023

Na jižním Plzeňsku se nedaleko Blovic nachází obec Ždírec. A v tamním lese najdete unikátní zoologickou zahradu. Nejde totiž o zoo v pravém slova smyslu. Zvířat je tam sice nepočítaně, ale ve skutečnosti nejsou živá. Všechna jsou vyrobená ze dřeva a kovu. Jde přitom pouze o živočichy, které můžete v českém lese potkat.

„Nápad na vznik této zoo dostal kolega Rostislav Válek, který se sem přistěhoval. Našel tady nevyužitou část lesa, a tak ho napadlo, že by mohl vytvořit něco, co by přitáhlo děti do přírody, aby nemusely sedět jen u svých počítačů. Oslovil tedy oselecké učiliště, kde se učí umělečtí kováři a truhláři. První zdejší výtvory tak pochází právě od žáků učiliště,“ vysvětluje starostka obce Ždírec Lenka Vrátníková.

Tesařík

Návštěvníci netradiční zoo mohou spatřit například lišku, jelena, divoké prase nebo nejrůznější zástupce z říše hmyzu v nadživotní velikosti. „Jsou tady ale jen zvířata, která můžete potkat v těchto lesích. Neuvidíte tady tedy žádného slona, tygra, dinosaura, nic takového. Jde hlavně o to, aby se děti mohly se zvířaty zblízka seznámit, aby si je mohly osahat, případně, pokud je exponáty unesou, si na ně mohly i sednout. Třeba tenhle pavouk měří přibližně dva metry. A i děti, které se pavouků bojí, si na něj vylezou nebo si na něj sáhnou,“ říká s úsměvem starostka.

Dokud neudeřil covid, konal se tu každý rok Den Ždírecké zoo, kdy se sjeli kováři a řezbáři z celé republiky a přímo na místě tvořili sochy zvířat, které tu pak nechávali. „Tuto akci bychom chtěli obnovit, nicméně rozšiřování zoo už spíše neplánujeme. Místní obyvatelé se proti tomu ozývali. A navíc už pomalu není kam zoo rozšiřovat, protože tyto pozemky nejsou naše,“ dodává Lenka Vrátníková. Ve Ždírecké zoo si ale i tak můžete zvíře adoptovat. Zájemce může přijít s nápadem na vytvoření sochy konkrétního zvířete a jeho výrobu zaplatit. Představitelé obce pak domluví jeho zhotovení s truhlářem nebo kovářem.

Do Ždírecké zoo je možné zavítat v kteroukoliv roční dobu, vstupné je dobrovolné. Pokud do Ždírce přijedete autem, je podle starostky Lenky Vrátníkové nejlepší zaparkovat u zdejší hospody a dojít nevelký kus cesty k zoo pěšky.

Spustit audio