Zdobení květinami v proměnách času a tajná květomluva milenců

20. červen 2022

Rostlinné motivy provázejí lidské produkty od nepaměti. Najdeme je na uměleckořemeslných výtvorech mnoha světových kultur. Znázornění rostlin ale nebylo vždy jen samoúčelnou ozdobou - hlavně ve starších obdobích hrála při výběru přírodního motivu roli symbolika. Svého času byla velmi populární také květomluva.

Dřevorytinová příloha módních listů z roku 1877 ukazující večerní šaty z období turnýry s květinovou aplikací v zadním dílu

Využívání rostlin v průběhu času prošlo řadou proměn. V období středověku se květiny využívaly především k výzdobě oltářů v chrámech a květiny byly významným symbolem znázorněným na šlechtických erbech. Ve středověku si dívky zdobily vlasy při slavnostních příležitostech květinovými věnci. Symbolem panenství byl označován květinový vínek, který nosila svobodná děvčata. V 15. století se velmi rozvinulo aranžování květin a ovoce - vytvářely se květinové věnce, girlandy a rozměrné kytice.

Živé květiny na plesových šatech

V dobách empíru a rokoka si dámy zdobily živými květinami plesové šaty a muži nosili květinu v knoflíkové dírce. Později si dámy květinami zdobily nejen plesové, ale i denní šaty. V 19. století květinový design ovlivnily různé historické styly, ale i průmyslová revoluce - v oblasti módy nalézáme květinové zdobení například na šatech, kabelkách, vějířích, kloboukách, rukavičkách, plédech, slunečnících apod.

Zdobení pomocí květin a rostlin bývalo využíváno jak v městském tak i v lidovém prostředí, kde je krásným příkladem třeba rozmarýnový věneček, který byl součástí úpravy vlasů (čepení) u plzeňské nevěsty. Motivy květin se objevují také na lidových výšivkách, stuhách a podobně.

Květina hrála ještě jednu důležitou roli - dalo se jí vyjádřit to, co bylo obtížné říci slovy. Rozkvět květomluvy spadá do období vlády britské královny Viktorie, kdy bylo přímé vyjádření vzájemných pocitů (zejména mezi mužem a ženou téměř nemožné) a bylo považováno za neslušné. Vznikla tak komunikace pomocí květin. Květomluva byla populární i na našem území například v dobách národního obrození a symbolika květiny byla obrozenci poměrně hojně využívána.

Rudá růže z lásky, žlutá ze žárlivosti

Rudá růže symbolizovala lásku, růžová odpuštění, žlutá žárlivost, bílá pokoru a nevinnost. Tulipány představují nadšení, upřímný cit, touhu. Bílá lilie představuje skromnost a nevinnost.  Darovaný břečťan informoval obdarovanou: „Naše láska nepomine.“ Když někdo daroval lískový oříšek, znamenalo to „Prosím ještě o jedno políbení.“ Slunečnice představuje sluce v životě, obrat k lepšímu a pozitivní zprávy. A pokud muž dívce daroval okurkový květ -  informoval ji, že se dozvěděl o její lásce k jinému…

autoři: Michaela Vondráčková , Marie Mušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.