Zemědělci zahájili první seč

4. červen 2019 11:58

Zemědělci na západě Čech začali v těchto dnech sekat louky. Po májových deštích je podle některých hospodářů píce z prvního sečení kvalitní.

Burácení traktorů se v těchto dnech ozývá z luk v okolí Plzně. Zemědělci totiž začali sekat louky a chystat krmivo pro zvířata na zimu. Například v Čeminech na severním Plzeňsku posekali zhruba čtvrtinu všech luk, na kterých hospodaří. „Deště úrodě pomohly, voda je základ života,“ zhodnotil soukromý zemědělec Josef Vít. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu to podle něj s úrodou vypadalo bledě, ale vláha a teplo posledních dní způsobily, že úroda trávy je dostatečná. Na vlastnoručně sklizeném seně jsou zemědělci závislí, krmí jím totiž dobytek a kupovat krmivo by se nevyplatilo.

„Máme tři sta kusů hovězího dobytka, hlavně mladé krávy a dojnice seno potřebují. „Seno i kukuřici si musíme na siláž vypěstovat sami. Zatím to vypadá, že by úroda mohla stačit, záleží ale, jak budou vypadat další seče,“ řekl zemědělec. Pokud by měl krmení málo, musely by nějaké krávy na jatka. Přebytky naopak může schovat na další rok. „Pokud to máme v suchu a pod střechou, tak tím můžeme krmit za tři roky a nic tomu není,“ popsal.  Z louky, která má zhruba 5,5 hektarů, očekává pan Vít šedesát balíků sena po třech metrácích. Pokud by vyšla ještě druhá seč, byl by spokojený a měl by krmiva dostatek.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio