Zemřel plzeňský rodák, zakladatel legendárního ABC Vlastislav Toman

12. květen 2022 11:04, aktualizováno

Autor dobrodružných knih, novinář a scenárista komiksů Vlastislav Toman ve středu zemřel. Bylo mu 92 let. Na facebooku o tom informovalo Nakladatelství Josef Vybíral, kterému zprávu oznámila Tomanova žena, a šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák. 

Komiks Příhody Malého boha v časopise ABC. Scénáristou komiksu byl Vlastislav Toman

Vlastislav Toman navštívil Český rozhlas Plzeň naposledy v roce 2017. Půvabně vyprávěl o svých rodičích a prarodičích, kteří stejně jako on byli v dobré kondici i ve velmi pokročilém věku. Také si posteskl nad špatnou a pomalou přípravou filmu Kruanova dobrodružství. Filmová adaptace jeho slavného komiksu byla v roce 2017 u ledu. Nyní už se naštěstí objevily informace o tom, že by se příští rok konečně snímek režiséra Tomáše Krejčího mohl objevit v kinech. 

Vlastislav Toman patřil k průkopníkům českého sci-fi, je podepsán zejména pod mnoha komiksy, které vyšly v časopise ABC mladých techniků a přírodovědců. Časopis pomáhal zakládat, působil tam přes tři desetiletí, nejprve jako redaktor a poté jako šéfredaktor.

Vlastislav Toman se narodil 17. července 1929 v Plzni, kde vystudoval střední průmyslovou školu elektrotechnickou. Po dokončení studia po druhé světové válce nastoupil do plzeňské Škodovky. Poprvé publikoval krátkou povídku v časopise Vpřed v roce 1948. V letech 1953 až 1956 byl kulturním redaktorem časopisu Rudá zástava a v roce 1956 pomáhal zakládat časopis ABC. Za jeho působení bylo ABC největším časopisem pro mládež.

Čtěte také

Během svého života publikoval řadu dobrodružných i populárně-naučných knih a scénářů komiksů, obvykle se sci-fi námětem. Tyto komiksy vycházely na pokračování právě v časopisu ABC, výjimečně i jinde. Kultovním se stal komiks ze sedmdesátých let Kruanova dobrodružství. Toman se také věnoval popularizaci kosmonautiky a historii střelných zbraní.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio