Ženy z Centra služeb ve Zbůchu se stěhují do Plzně. Město pro ně opravilo byt

27. listopad 2019 14:00

Plzeň má nové prostory pro chráněné bydlení. Do domu ve Škroupově ulici se už brzy nastěhují klienti Centra pobytových a terénních služeb ve Zbůchu. Spolu s nimi tu bude většinu času také sociální pracovník, protože většina klientů má kombinované postižení a s řadou věcí potřebuje pomoc.

„V bytě bude bydlet pět žen ve věku od 25 do 35 let,“ říká Radka Prokešová, vedoucí Sociálně právního oddělení v Centru terénních a pobytových služeb ve Zbůchu. Jsou to všechno ženy, které mají nějaký hendikep, ale ne těžký. Proto mohou být v bytě ve druhém patře. „Všechny ty ženy pracují, shodou okolností všechny jsou zaměstnány v gastronomii. Budou tady žít běžný život, jaký žijeme všichni,“ dodává.

Obyvatelky bytu budou mít svou společenskou místnost, koupelnu, toalety a velkou kuchyni. V ní bude nejživěji především v sobotu. „To se tady vždycky sejdou i lidé z ostatních chráněných bydlení a bude tady velké vaření. Takových 10–12 lidí si uvaří slavnostní oběd. Hrozně se na to těší. V neděli už pak budou mít poklidný odpočinkový den, který je jenom jejich,“ popisuje Radka Prokešová.

Bydlet v centru Plzně je pro klienty ze Zbůchu určitým životním vrcholem. Právě tady se totiž asi nejvíce přiblíží běžnému životu. Podle ředitelky centra Dagmar Terelmešově to ale každý nezvládne a sociální pracovníci musí takového klienta na život v Plzni pořádně připravit. „My si nemůžeme dovolit sem posunout člověka, který by se mohl ztratit nebo se nedokáže někam dopravit. Sociální pracovník musí tyto lidi naučit, kam si zavolat o případnou pomoc, musí je naučit pohybovat se v místech, kde nově žijí,“ vysvětluje ředitelka.

Ženy budou za svou místnost platit nájem

Každá z klientek bude mít svou vlastní místnost, za kterou bude platit standardní nájem. S tímto prostorem si bude moci naložit, jak bude chtít. „Mají volnou ruku. Mohou si to tady upravit, jako když si kdokoli jiný pronajme byt. Nemůže dělat stavební úpravy, ale může si tam dát nábytek, jaký chce, obrazy, tapety,“ vysvětluje vedoucí chráněných bydlení centra ve Zbůchu Lukáš Heis.

Celkové náklady na rekonstrukci bytu jsou přibližně 1,6 milionu korun. Byly vyměněny podlahy, zrekonstruována koupelna i kuchyň, včetně osazení nové kuchyňské linky, provedla se rekonstrukce toalet a byt je nově vymalován.

Plzeň dlouhodobě spolupracuje s centrem ve Zbůchu, které má v pronájmu již delší čas dva byty na Klatovské třídě a také byt v Sedláčkově ulici. Opravovat se budou další. „Připravujeme dva byty podobného tipu ve Veleslavínově ulici. Jedná se o komunitní bydlení pro seniory. A také vznikne nový byt pro budoucí mladé zaměstnance Domovinky, kteří pocházejí z dětských domovů nebo pěstounské péče,“ říká radní města Plzně David Šlouf.

Centrum pobytových a terénních sociálních služeb Zbůch je státní příspěvkovou organizací zřizovanou Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Poskytuje komplexní sociální služby a podporu osobám v nepříznivé sociální situaci, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení, a kterým nelze zajistit potřebnou pomoc a podporu v přirozeném sociálním prostředí. Stará se o 120 klientů v rámci služby DOZP a 60 klientů na službě Chráněné bydlení. Nabízí ještě službu Sociální rehabilitace a Odlehčovací službu.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio