Židé i křesťané společně připomenou výročí transportů

10. leden 2008
Tento pořad

Výročí prvního transportu plzeňských Židů do koncentračního tábora si 18. ledna v Plzni připomenou křesťané. Den před nahlášeným pochodem neonacistů městem se sejdou ke společné vzpomínkové modlitbě v katedrále sv. Bartoloměje na náměstí. Následně v den pochodu pravicových radikálů podpoří pietní shromáždění před Velkou synagogou. Vyjádřit tím chtějí mimo jiné solidaritu s židovskými občany.

Jak informoval mluvčí akce Karel Šimr, křesťané si při bohoslužbě, kterou povede plzeňský římskokatolický biskup František Radkovský, připomenou události z roku 1942. Před 66 lety 18. ledna se uskutečnil první ze třech transportů plzeňských Židů do koncentračního tábora. Další následovaly 22. a 26. ledna. Během transportů bylo odvlečeno do Terezína 2605 Židů. Pouze 112 z nich se po válce vrátilo domů.

Na bohoslužbu konanou od 18:00 naváže v učebnách plzeňského biskupství od 19:00 přednáška Radovana Kodery s názvem Osudy zmizelých.

Plzeňská katedrála sv. Bartoloměje

Následující den, v sobotu 19. ledna, se křesťané připojí k pietnímu shromáždění, které před synagogou pořádá od 14:00 Židovská obec v Plzni. "Po jeho skončení přejdeme v průvodu do katedrály, kde bude symbolickým zapálením svící shromáždění završeno," dodal mluvčí. Pořadatelé podle jeho slov zvou každého, kdo chce uctít památku obětí nacistické genocidy a vyjádřit nesouhlas s narůstajícími aktivitami neonacistů v ČR.

Pochod extremistů městem nahlásil na 19. ledna na obvodní úřad Václav Bureš jako Protestní pochod za svobodu slova, prý jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu pražským Židovským Městem. Radnice jej nezakázala. Řada lidí pochod vnímá jako urážku a výsměch obětem holokaustu. Nahlášena je účast asi 150 radikálů, počítá se ale s tím, že jich bude víc. Pravděpodobně budou ozbrojeni. Další pochod v Plzni extremisté nahlásili na 26. ledna. Centrální plzeňský obvod ale tuto akci zakázal.

extremista

Pochod extremistů ohlášený na 19. ledna v úterý ve sněmovně odsoudili představitelé občanských sdružení a židovské komunity spolu s politiky z několika parlamentních stran. Proti pochodu už chystají některé organizace a hnutí protestní akci.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio