Zimní areály v západních Čechách začaly zasněžovat sjezdovky, vleky chtějí spustit o víkendu

5. prosinec 2012

Západočeské zimní areály jsou v pohotovosti. Některá střediska díky ochlazení a sněžení v posledních hodinách a dnech začala už uměle zasněžovat své sjezdovky. Pokud se naplní předpovědi meteorologů, zahájení zimní sezony je na mnoha místech doslova na spadnutí.

Mrazivé počasí posledních dnů potěšilo také v Plzeňském kraji provozovatele skiareálů. Např. v největším lyžařském středisku v západní části Šumavy - na Špičáku - spustili už minulý týden sněžná děla a lyžovat se tu zřejmě začne v pátek. Špičák letos zmodernizoval zasněžovací systém, celodenní lyžování v hlavní sezoně přijde na 540 korun. Co nejdříve začnou zasněžovat také v železnorudském areáu Nad Nádražím, celodenní jízdenka stojí 390 korun a i tady by rádi zahájili sezonu v pátek večerním lyžováním.

2,5 kilometru sjezdovek nabídne letos níže položený areál v Kašperských Horách. Loni tu kvůli nevhodnému počasí byla sezona krátká, Renata Balašová ze společnosti která areál vlastní věří, že to letos bude lepší. V Kašperských Horách letos zlevnili, o dvacetikorunu klesla cena denní jízdenky pro dospělého, který v hlavní sezoně zaplatí 350 korun.

Zasněžování na Špičáku

Co nejdříve chtějí zahájit sezonu i menší areály, se zasněžováním hodlá začít například příměstská sjezdovka v Kocourově u Klatov. Areál v červenci poničila blesková povodeň, kdy voda vzala zasněžovací nádrž a čerpadlárnu. Obojí se muselo opravit a jak řekl majitel skicentra Vladimír Hájek pokud vydrží počasí, chce Kocourov rozjet vlek rovněž v pátek.

Technický sníh už vyrábějí také v největším skiarálu v Krušných horách, na Klínovci. Celodenní jízdenka tu stojí 590 korun, areál nabízí i vícedenní skipasy, které platí jak na Klínovci tak v nedalekém skicentru Fichtelberg. Skiarál Náprava v Jáchymově má sice 20 cm, ale čeká na mráz, aby mohl začít zasněžovat. Začátek sezony se blíží také v areálu Mariánské Lázně.

Zatím jen o víkendu je v provozu malý areál Novako v Božím Daru. Mají tu půl metru přírodního sněhu a nové parkoviště pro 80 aut, teď v průběhu vedelšjí sezony dospělý zaplatí za celodenní jízdenku 230 korun.

autor: lum
Spustit audio