Znáte frikasé? Tradiční recept na zadělávané maso lze upravit podle vaší fantazie

Frikasé je jen jiný výraz pro zadělávaný pokrm. Jeho příprava se vlastně po celá desetiletí nezměnila. Jde totiž o starý kuchařský postup. Vylepšit ho můžeme přidáním nejrůznějších surovin. Výborné frikasé je také například z vepřového masa s přidáním květáku.

Ingredience
  • 700 g kuřecího, krůtího, telecího nebo králičího masa
  • 1 cibule
  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • vývar
  • muškátový květ
  • 1 citrón
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • petrželka
  • na másle osmažená strouhanka

Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na větší kousky nakrájené maso, osolíme a opečeme dorůžova. Pak podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Ze zbylého másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vývarem a povaříme. Maso vyjmeme ze šťávy a odložíme na teplém místě. Do omáčky přidáme šťávu z výpeku, smetanu a povaříme cca 15 minut. Na závěr ochutíme citrónovou šťávou a muškátovým květem. Maso vkusně rozložíme na mísu, podlijeme omáčkou a posypeme petrželkou a na másle osmaženou strouhankou.

Příloha: kynuté knedlíky, dušená rýže, těstoviny, žemlové knedlíčky apod.

Na přípravu frikasé můžeme použít také ryby nebo houby, především lišky.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko