Zoo Plzeň hlásí opičí mláďata i novinky na příští rok

23. prosinec 2019
Zprávy

Hned tři opičí rodiny mají mláďata – giboni bělolící, guerézy angolské a kočkodani Brazzovi v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Podruhé se rozmnožili i damani stepní.

Úplně novým druhem v plzeňské zoo je ovíječ maskovaný, žije v pavilonu pand červených. Zaslouženou pozornost budí zejména hrabáči kapští, hlavní novinka 2. pololetí. Zabydlela se už i čínská levhartice Tika. V expozici Filipíny bude možné o Vánocích pozorovat 300 nových motýlů a také nové rybky.

V roce 2020 se plánuje řada novinek. Zoo by se ráda připojila k záchraně kriticky ohroženého poddruhu zebry stepní, zebry bezhřívé. Ta v Plzni ještě nikdy nebyla chována. Pokud se vše podaří zrealizovat, nahradí po 45 letech nepřetržitě chované zebry Chapmannovy. Nová expozice pro unikátní ještěry je plánována do Akva Tera, expozice živých fosílií zase obohatí Svět v podzemí. Zajímavé expoziční změny nejen u zemědělských exponátů jsou plánovány i na statek Lüftnerka.

Japonská zahrada dozná změn

Nejvýznamnější expoziční změnu popisuje provozní náměstek ředitele Radek Martinec:„Zoologická zahrada připravuje na začátek příštího roku realizaci investiční akce pod souhrnným názvem Dokončení japonské zahrady. Konkrétně se jedná o demolici současného zahradnického domku z první poloviny minulého století, který je v havarijním stavu. Na jeho místě bude vybudován altán ve stavebním stylu asijské zahradní architektury, totiž Altán plovoucích ryb, který je koncipován jako oddechový, meditační a relaxační prostor. V interiéru bude umístěna ukázka typického chovu ryb – závojnatek. Součástí akce bude rovněž výstavba chodníku v asijském stylu umožňující zpřístupnění Asijské zahrady pro osoby se sníženou pohyblivostí a orientací. Součástí chodníku jsou i tři můstky. Celá akce by měla být dokončena a zpřístupněna veřejnosti v druhé polovině roku 2020.

autor: iko | zdroj: Zoologická a botanická zahrada města Plzně
Spustit audio