Zpívá Král twistu

3. říjen 2020

Když slyšíme slovo král, většině z nás se vybaví Karel IV. nebo třeba Ludvík XIV. Existují ale i králové v různých uměleckých žánrech, nejvíce v hudbě. Každý ví, že Elvis Presley byl Králem rokenrolu, a všichni znají Krále popu Michaela Jacksona. Poznejte i Krále twistu.

Na konci padesátých let se klasický rock ´n´roll, který tak popuzoval generaci starších posluchačů, díky svému jednoduchému, leč údernému a strhujícímu pojetí vyčerpal. Nic výrazného se v moderní hudbě nedělo ani v prvních letech další dekády až do doby nástupu Beatles.

Rozhodně však nelze pominout módní tanec twist, který ovládl taneční parkety na celém světě, včetně tehdejšího Československa. Twist je většinou lidí vnímán hlavně jako tanec, ale jedná se též o hudební žánr, vycházející z černošské hudby rhythm and blues. Jeho nejznámější propagátor Chubby Checker, vlastním jménem Ernest Evans, se narodil v Jižní Karolíně a v Pensylvánii chodil do školy s dalšími pozdějšími hvězdami hudebního nebe a to s Frankiem Avalonem a Fabianem.

Na konci padesátých a začátku šedesátých let byl twist na tanečních parketech velice populární. Za jeho průkopníka je považován černošský zpěvák a skladatel Hank Ballard, autor skladby The Twist z r. 1958. Za kolébku pak newyorská tančírna Peppermint Loudge. Twist i Chubby Checkera odsunula doba na vedlejší kolej, ale jeho typický hlas zazní čas od času v rádiích a na oldies diskotékách.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio